fbpx
lampard chelsea
Foto: Vlad1988 / Shutterstock.com
Men har han grunn til det?

Før helga så ble Jürgen Klopp intervjuet på BBC5 Live Sport. Her gikk han til angrep på klubber som er eid av stater og oligarker. Samtidig var det en reaksjon på kritikk fra egne fans. Mange mener at klubben må kjøpe flere spillere. Dyrere spillere.

Klopps budskap var ikke pakket inn i bomull. Uttalelsene var først og fremst adressert til Manchester City og Chelsea.

I dag har Chelseas manager Frank Lampard svart.

– Jeg var ikke spesielt irritert, men jeg fant uttalelsene hans litt morsomme, forteller Lampard til BBC.

Han gir deretter skryt for at Liverpool har truffet godt med spillerkjøpene, før han fortsetter:

– Men se på spillerne de har kjøpt. Van Dijk, Alisson, Fabinho, Mané, Salah. Glimrende spillere. Men prisen var veldig høy. Liverpool har stolt på manager og systemet hans i flere år. Det er fornuftig. Det er en fin historie, men historien inkluderer også at Liverpool har brukt mye penger på nye spillere.

Så går Lampard over til å snakke om egen klubb:

– Vi har hatt en transfernekt og prøver nå å forsterke oss.

Og dette har Lampard rett i. Chelsea fikk ikke kjøpe spillere sommeren 2019, og ja, Chelsea prøver virkelig å forsterke seg. I sommer har klubben kjøpt Kai Havertz, Timo Werner, Ben Chilwell og Hakim Ziyech til 200 millioner pund. I tillegg har de signert Thiago Silva og Malang Sarr på free transfer.

Dette har vekket oppsikt. I en tid da mange klubber må spare og opptre bærekraftig på grunn av pandemiens uante økonomiske konsekvenser, har Roman Abramovich virkelig åpnet lommeboka.

Roman abramovich chelsea
Osadchi / Shutterstock.com

Har Lampard rett?

Alle klubber bruker penger på spillere. Det er selvsagt riktig. Det er også riktig at Liverpool har brukt mye penger på å hente spillere som Alisson, van Dijk, Keita og Fabinho, for å nevne noen.

Men vi har samtidig solgt spillere. Særlig bragte salget av Coutinho klingende mynt i kassa. Liverpools ansvarlige for kjøp og salg, Michael Edwards, har vært en liten trollmann på transfermarkedet. Han har klart å få gode priser for spillere som Benteke, Lovren, Sakho, Solanke, Ings med flere.

Men det har Chelsea også. Ingen klubber har vært like gode som nettopp Chelsea og Liverpool på salg. Det er et godt stykke ned til tredje klubb på lista over brutto transferinntekter de fem siste årene:

Så langt, alt vel. Chelsea har isolert sett tjent mer på salg. Men så kjøpes det også spillere. Og der er ikke Chelsea i nærheten av Liverpool. De har brukt mye mer. Hvis vi ser på netto utgifter på transfer de fem siste årene, så ser det derfor annerledes ut:

Liverpool har altså brukt 75 millioner pund netto på spillere fra 2015/16 til 2019-2020-sesongen. Chelsea har brukt 238 millioner.

Faktisk ligger hverken Chelsea eller Liverpool i toppen av netto brukt på transfer i Premier League. Hvis vi bytter ut regnskapsåret 2015-2016 med 2020-2021 i femårsstatistikken (slik at transferutgifter fra dette vinduet er inkludert), så troner Manchester-klubbene langt over resten:

Hvor får Chelsea pengene fra?

Chelsea har altså brukt mer på spillere de siste fem årene enn Liverpool. Hvordan får de råd til det?

Klubben har litt mindre inntekter enn Liverpool. Både av kommersielle inntekter og kampdagsinntekter. De ligger på omtrent samme lønnsnivå. Så hvor kommer pengene fra?

Svaret er selvsagt fra Roman Abramovich.

De siste fem regnskapsårene (offisielle tall: fra 2014-2019) har Chelsea fått innsprøytning av kapital fra eieren på over 440 millioner pund. En del av dette er blitt gjort om fra lån til egenkapital. Det vil si at Abramovich ikke vil innkreve pengene før et eventuelt salg.

Liverpool på sin side har fått et lån fra eierne på 75 millioner pund i samme femårsperiode. Ingenting av dette lånet er gjort om til egenkapital. Liverpool betaler også mer tilbake på lånene sine.

Den totale finansieringa fra eier til klubb de siste fem regnskapsår ligger på respektive 433 og 57 millioner pund for Chelsea og Liverpool.

Det er dette poenget som ligger i bunn av Klopps kritikk. Chelsea er i stor grad en klubb som ikke drifter seg selv, men er avhengig av finansiell hjelp fra eier.

Liverpool er derimot en klubb som drives mer uavhengig av sin eier.

Vi må heller ikke glemme at grunnen til at Liverpool tok opp et lån av FSG var utbygging av stadion. Det har gått til anlegg. Chelseas innsprøytning fra eier har gått til ordinær drift.

Så Frank Lampard treffer definitivt ikke blink i sitt motsvar til Klopps kritikk. Han skraper bare i overflata.

Chelsea skylder nå sin eier ca. 1,5 milliarder pund. Mye av dette stammer fra tida før FFP-reglementet trådde i kraft. Klubben har vært flink til å holde lånene fra eier nede på et edruelig nivå de siste årene. Helt fram til 2018-2019. Da lånte klubben nye 247 millioner pund av Abramovich. Og selv om klubben stort sett går i balanse i spillere ut/inn de siste to årene, husk at klubben fikk 200 millioner pund for Hazard og Morata blant annet, så gambler klubben nå med FFP-reglementet. Klubben er trolig nødt til å selge spillere innen neste overvåkningsperiode er over i 2021. Selv med lettelser i FFP-reglementet på grunn av Covid-19.

Kilder: Guardian, Times, Swiss Ramble, Transfermarkt

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

2 Responses

Legg inn en kommentar

Shopping Basket