fbpx
seier champions league jubel henderson
Foto: Cosmin Iftode / Shutterstock.com
Med fem dager igjen til seriestart, så ser vi på noen av de sentrale spørsmålene før sesongen

Liverpool vant med 18 poeng i 2019-2020. Den lengste og merkeligste sesongen i Premier Leagues historie. Nå ser det ut til at 2020-2021 også blir noe ekstraordinær. Sesongen komprimeres, den planlagte vinterpausen kuttes og i tillegg slipper lagene å miste spillere til Afrikamesterskapet. Men sesongen blir likevel full av landskamper.

Det kommer til å bli intenst.

Usikkerhetsmomentene før sesongen er uvanlig mange. Noe på grunn av covid19, noe på grunn av sammensetninga av stallen og noe på grunn av utviklinga av spillet.


Hvordan vil den korte pausen slå ut

Det første vi lurer på er hvordan den korte sommerpausen slår ut. Det har knapt vært spilt treningskamper.

Liverpool har faktisk vært en av de heldige, da vi i tillegg til tre treningskamper har spilt Community Shield. Noen av spillerne har også spilt kamper i Nations League.

Det kan fort være at spillerne likevel ikke er på normalnivå før noen uker ut i sesongen. Hverken fysisk eller mentalt. Dette gjelder jo alle lag, men det kan være at det blir mer bingo. Det er ikke fordelaktig for de beste lagene.


Hvilken formasjon velger Klopp

Vi har ikke spilt mange kamper i pre season. Men i de vi har spilt, så har Klopp benyttet seg både av den normale 433-formasjonen og den mer uvanlige 4231-oppstillinga.

4231 er ikke en ny formasjon. Klopp brukte den ofte i Dortmund, og vi har også sett formasjonen brukt i Liverpool med ujevne mellomrom. Men i pre season så kan det virke som om formasjonen setter seg mer. Klopp forsøker tilsynelatende å spille inn et alternativ med Minamino inn i miksen med de tre ordinære på topp.

Slik så oppstillinga mot Blackpool ut. Firmino og Minamino jobbet sammen i mellomrommet

Mot Arsenal fikk han prøve seg litt på kanten, med Salah som spiss. Mens mot Blackpool lå japaneren rett bak Firmino, med Mané og Salah i sine vanlige kantroller.

Utviklinga av 4231-formasjonen er trolig nødvendig. Det kan bli enda et verktøy i redskapskassa til Klopp. Stilendringa er også i tråd med assistenttrener Pep Lijnders tanker om utviklinga av laget. Han fortalte tidligere i sommer at et lag alltid må utvikle seg stilmessig. Og at spill mer gjennom kanalene sentralt i banen kan bli Liverpools neste endring.

Hvordan vil det slå ut?

Er det en ting som har kjennetegnet Liverpool de siste to årene er det reduksjonen av risiko sentralt i banen. Det å få overganger i mot etter balltap på midten er risikabelt. Det gjør alle lag sårbare.

Innledningsvis ble spillet flyttet mer ut på kantene, til Arnold og Robertson. Leveransen til spillerne på topp bør helst komme fra backene. For det første har backene glimrende innleggsføtter. For det andre er det mer plass på sidene. Og for det tredje er det mindre farlig å miste ball på kantene av banen.

Midtbanespillernes offensive rolle har hovedsaklig vært redusert til å spille konservativt med ballen sentralt i banen. Vende spillet raskt fra side til side, før en kanal åpner seg på en av kantene.

Det andre utviklingstrekket de siste to sesongene har vært langballer i bakrom. Som oftest fra midtstopperne. Men også fra Jordan Henderson og Fabinho. Formålet er selvsagt å score mål. Men igjen skyldes omlegginga også et annet formål – å redusere risiko sentralt i banen.

Med en 4231-formasjon, med Minamino og Firmino i lommene mellom motstanders forsvar og midtbane, så kan Liverpool slå flere pasninger gjennom midtbaneleddet til fienden.

Dette er risikabelt. Men det har også fordeler. Det kan skape mer offensiv dynamikk i fryste og stillestående kampbilder, og med ballsikre spillere sentralt i banen, så trenger heller ikke risikoen å være for høy.

Uansett så får Liverpool enda en ny måte å vinne kamper på. Og alle lag må utvikle seg. For de andre managerne lærer jo. De observerer, lærer og endrer.

Nå vil jo backene fortsatt være et våpen for Liverpool også i tida som kommer. Det våpenet er selvsagt ikke plombert allerede. Men det kan være at lag som møter oss med dobbel dekning på backene, som vi for eksempel har sett Manchester United har gjort i de siste årene, vil bli overrasket og slite mer ved en omlegging til 4231 med mer spill gjennom midten.


Hva gjør vi på midtstopperplassen

Vi er også nysgjerrige på hva Liverpool vil gjøre i midtforsvaret. Det kan synes som om Gomez og van Dijk er opplagte førstevalg. Dette er spillere som sjelden har slitt med muskelskader. Hvis de fortsetter som i fjor, vil vi fortsatt være på trygg grunn.

gomez dijk corner
Vlad1988 / Shutterstock.com

Men hva skjer hvis en eller begge blir skadd eller suspendert?

Vi har heldigvis et solid tredjevalg. Joel Matip har hatt flere glimrende perioder, og kampen mellom han og Gomez er fortsatt reell. Det kan faktisk hende at Matip får flere kamper enn Gomez i 2020-2021. Men Matip er skadeutsatt. Det er ikke et utenkelig scenario at både Matip og Gomez er utilgjengelige samtidig.

Hva da?

I pre season har vi sett flere mulige løsninger. Mot Arsenal så vi Fabinho spille midtstopper den siste halvtimen. Mot Blackpool fikk både Billy Koumetio, Nat Phillips og Sepp van den Berg spilletid. Per nå kan det virke som om 17-årige Koumetio er nærmest rollen som fjerdevalg, hvis en da ser bort fra Fabinho som alternativ.

Er det godt nok? Eller kan vi forvente et kjøp a la Klavan før den 5. oktober?


Hva skjer med Wijnaldum og Thiago

Det neste vi lurer på er sommerens store transfersaga. Kommer Thiago fra Bayern München? Beholder vi Gini Wijnaldum?

Wijnaldum har hatt en strålende karriere på Anfield. Ingen midtbanespillere i Liverpool har spilt mer enn ham de siste sesongene. Han er definitivt en av Klopps utvalgte, han er en av de mest trofaste. Han er den store linken mellom forsvar og angrep. Begge veier. Han mister nesten aldri ballen på vei fram, og han avskjærer mange av oppspillspunktene til motstanderen når vi mister ball.

Det vil ikke bli lett å erstatte nederlenderen.

En som kan gjøre det er nettopp Thiago Alcantara. Han spiller med en viss risiko, langt mer enn Wijnaldum faktisk, men han har en rykk som gjør at han sjelden blir fratatt ballen. I likhet med Gini. Han har også en pasningssikkerhet på over 90 prosent. I tillegg er han anvendelig. Han kan bekle flere posisjoner på midtbanen, han takler ulike roller.

Vi kan oppleve at begge spillerne er Liverpools eiendom når vi skriver 5. oktober.


Vil vi klare å fyre av kanonene igjen – eller er kruttet vått

Liverpool har hatt en makeløs utvikling de siste to-tre sesongene. Først Champions League-ferden i 2017-2018. Et eventyr av en reise. Som dessverre fikk en litt trist slutt i Kiev. Deretter den klassiske 2018-2019-sesongen. En legendarisk kappestrid mot Manchester City i ligaen og seier i Champions League. Så fulgte vårt første seriegull på 30 år.

bus celebration
Liverpix / Shutterstock.com

Det er klart at slikt også kan stjele energi. Frarøve oss det lille ekstra i mental styrke. Vi har vært The mentality monsters i flere år nå. Flere kamper har vi avgjort på pur besluttsomhet og viljestyrke. Klarer vi virkelig å reprodusere dette enda en sesong? Har ikke Premier League-gullet tappet oss for krefter, stilnet sulten?

Det er ikke uten grunn at det er vanskelig å vinne to sesonger på rad i Premier League. Det er kun Chelsea og Manchester-klubbene som har klart nettopp det.

Vi er spente på om laget klarer å mobilisere nok en gang. For grensa for maraton er forlengst passert. Vi er nå inne i det som minner om et triathlon. Kanskje vi til og med kan si at vi nærmer oss siste dag i Barkley Marathons? Det myteomspunnede maratonet i Tennessees tette skoger.

Vi fikk kanskje en liten forsmak i vår på hva som venter oss. Etter at gullet var sikret. Vi svingte mer i prestasjonene da. Men om det var gullet som gjorde oss anelsen mindre intense og dedikerte, eller om vi faktisk fikk se et utslag av varig mental trøtthet, det gjenstår å se.


Hvordan takler vi kampbelastninga

Jürgen Klopp liker å jobbe med små tropper. Da kommer han nærmere spillerne. Han mener at det er bra på et menneskelig plan, men også at de fotballfaglige beskjedene blir enklere å formidle.

Men hvordan vil den knallharde kampbelastninga påvirke spillerne? Sesongen er altså komprimert. Det er flere kamper på mindre tid. I tillegg valgte klubbene i Premier League å kun ha tre bytter (pluss keeperbytte) i sesongen som venter oss. Klubbene kan ikke lenger bytte inn fem spillere, og ha to ekstra på benken. Som i vår.

Klopp var sterkt imot at man gikk tilbake til gamle innbytteregler. Han er engstelig for både skader og slitasje.


Hvordan vil spillerne reagere på et tomt Anfield?

Det siste vi lurer på før 2020-2021 sparkes i gang er kanskje det viktigste. Hvordan vil spillerne respondere på en naken stadion?

Det er få klubber som har fått så mye drajelp av den tolvte mann som Liverpool. Vel, nå har vi også erfart perioder med laber stemning på Anfield, men i de siste fire-fem årene har stemninga gitt laget det lille ekstra. Den siste energien.

Hvis vi ser på resultatene fra de store ligaene etter oppstarten i vår, så er ikke tendensen like entydig som de første resultatene fra de tyske ligaene kunne tyde på. Det ser ikke ut som om tomme tribuner påvirket Premier League i det hele tatt faktisk. Seiersprosenten for hjemmelagene virker uberørt.

Men vi får se. Det kan også være at tallene vil endre seg med et større statistisk grunnlag. Dette kan i tilfelle være problematisk for Liverpool. Vi har ikke tapt i ligaen på Anfield på over tre år. Den 23. april 2017.

Uansett så savner alle Anfield badet i sang, skjerf og bannere. De første prøveprosjektene med publikum har vært gjenstand for evaluering, og det er ventet at det vil bli gitt åpning for en publikumskapasitet på 2500 mennesker per kamp. Det er da noe.


LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket