fbpx
anfield
Foto: cowardlion / Shutterstock.com
Med unntak av de utsatte Manchester-kampene er første runde ferdigspilt. Det endte med seks borteseire og to hjemmeseire.

Det var kun Liverpool og Crystal Palace som klarte å vinne på hjemmebane. Tottenham, Brighton, West Ham, Fulham, West Bromwich og Sheffield United tapte alle sammen. Er dette et mulig framtidsscenario også? Ikke med 75% borteseire selvsagt, men likevel med en klar økning. Er det slik det kommer til å bli i år? Med markant flere borteseire på grunn av tomme tribuner?

Umiddelbart er det lett å svare et rungende “ja” på disse spørmålene. Det virker rasjonelt. Hjemmelaget mister støtten fra egne fans. Laget spiller ikke lenger med 12 mann, men med 11. Da er det logisk å tenke seg at andelen av hjemmeseire går ned. Men stemmer det?

Før vi graver i materialet, så vil vi kort forklare hvorfor mange tror at det er sånn.

For det første så lyver ikke statistikken. Hjemmelagene vinner jo mer enn bortelagene. Da er det lett å forklare det med den eneste naturlige forskjellen på hjemmelaget og bortelaget – forholdet til supporterne på tribunen.

For det andre finnes det flere forskingsrapporter som viser at publikum kan ha en effekt. Både på hjemmelag, bortelag og dommere.

For det tredje så ble resultatene fra de første rundene i Bundesligaen etter oppstart våren 2020 styrende for manges oppfatninger.

bundesliga lewandowski bayern
Federico Guerra Moran / Shutterstock.com

Tyskland var den første ligaen som startet opp igjen etter nedstengningen i vår. Resultatene fra de første rundene var påfallende. Bortelagene vant. Mer enn før. Dette inntrykket satte seg.

Mens resten av ligasystemene var satt på pause, så var det kun obskure ligaer i Øst-Europa som holdt på samtidig med Bundesligaen. Hvis man da ser bort fra det kuriøse innslaget fra Færøyene. All oppmerksomhet var med andre ord rettet mot Bundesligaen. Resultatene fra de første rundene gikk verden rundt, og inntrykket av at tomme tribuner førte til flere borteseire fikk virkelig fotfeste i en hel fotballverden.

Det finnes altså gode grunner til å tro at det blir flere borteseire og færre hjemmeseire i årets sesong.

Men hvis en ser på et større datagrunnlag enn de første rundene i Tyskland, så er bildet langt mer nyansert.

Førte tomme tribuner til flere borteseire i Premier League 2019-2020?

Det første svaret er ja. Det ble flere borteseire med tomme tribuner. Men samtidig så ble det også flere hjemmeseire. Og enda viktigere – forskjellene før og etter coronapausen var forbausende små.

Som vi ser så var forskjellene mellom fulle og tomme tribuner meget liten. Det ble færre uavgjort-kamper, fra 25% til 22%. Men ellers var det nesten uforandret. Det gjelder for øvrig også på antall mål. Det ble ikke scoret færre eller flere mål etter coronapausen. Hverken for hjemmelag eller bortelag.

Så kan man spørre seg om det var kampprogrammet som gjorde at vi ikke så en klar økning av borteseire etter lockdown. At mange av kampene etter pausen hadde en så klar hjemmefavoritt at publikum på tribunen uansett hadde spilt liten rolle.

Da kan vi kikke litt på de andre toppligaene som fullførte sin sesong. Den franske ligaen ble som kjent avsluttet før den ble ferdigspilt.

Tyskland:

Spania:

Italia:

Tallene herfra er altså sprikende. I både den tyske og spanske ligaen ble det betraktelig flere borteseire etter coronapausen enn før. Mens i Italia ble det faktisk færre borteseire etter oppstarten. I Italia steg også antall hjemmeseire med over fire prosent. Da var det annerledes i Tyskland. Der sank antall hjemmeseire markant. Fra 43% til 32%.

For tidlig å konkludere

Det er med andre ord vanskelig å konkludere. Det vi vet er at resultatene før og etter coronapausen spriker. I Italia førte ikke tomme tribuner til flere borteseire. I Tyskland og Spania derimot så var det flere borteseire uten publikum. Mens i England var det nesten status que.

Det gjenstår derfor å se om resultatene fra første runde er et signal eller ei. Vi må heller ikke glemme at flere av hjemmelagene ikke var favoritter i første runde. Hverken Fulham, Brighton, West Bromwich eller Sheffield United var spilt lave på oddsen.

Det er også viktig å minne om at forskningen på feltet er sprikende. Det finnes også forskning som viser at det ikke nødvendigvis er publikum som er hovedgrunnen til at det er normalt med flere hjemmeseire enn borteseire. Det finnes flere mulige årsaker. Faktorer som blant annet hjemmefølelse og reise kan også ha betydning.

I Ut i vår hage sesong 2 tøyset Atle Antonsen, Harald Eia og Bård Tufte Johansen med nettopp dette. I sketsjen Bortelaget følger vi et bortelag på vei til kamp.

Alt virker greit helt til spillerbussen stopper utenfor stadion. Da smyger følelsen av annerledesheten seg fram. Spillerne blir engstelige og urolige. Garderobene ligger ikke på samme sted som hjemme. Døra til garderoben går utover, ikke innover. Dusjene har ikke kraner, men kun en knott en trykker på. Og alt faller fra hverandre da de blå bortedraktene dras opp av baggen. Draktene skal jo være røde, ikke blå.

Til helga spiller Liverpool på Stamford Bridge. I bortedrakter. Men uten publikum.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket