fbpx
chelsea manchester united alonso pereira
Foto: Cosmin Iftode / Shutterstock.com

Tabelltips: Kampen om de to siste Champions League-plassene

Vi har nå kommet til topp fem i vår rangering av lagene i årets Premier League. Hvem tar bronsen, og hvem huker tak i den viktige fjerdeplassen?

Først kikker vi kort på rangeringa så langt.

1.
2.
3.
4.
5.
6. Arsenal
7. Leicester
8. Wolverhampton
9. Everton
10. Crystal Palace
11. Burnley
12. Southampton
13. Aston Villa
14. Leeds
15. Newcastle
16. Sheffield United
17. Brighton
18. West Ham
19. Fulham
20. West Bromwich


I fjor så var det til slutt Liverpool, Manchester City, Manchester United og Chelsea som la beslag på de fire øverste plassene. Det tror vi skjer i år igjen. Dog i en annen rekkefølge.


5. plass – Tottenham

Vi analyserer altså topp åtte-klubbene med 13 kriterier. De står omtalt her.

Tottenham er virkelig ikke enkle å plassere. Det er uvanlig mange usikkerhetsmomenter i klubben, men vi forsøker oss likevel med en femteplass. Vi ser ikke ser bort fra at det kan gå både bedre eller dårligere.

Keeper – 8
Her er klubben godt forspent, med en rutinert og god førstekeeper. De har i skrivende stund både Joe Hart og Paulo Gazzaniga som kan kjempe om rollen som andrekeeper.

Forsvar – 7
Det har skurret en del det siste året i Tottenhams forsvar. Det har gått rykter om ulike konflikter, blant annet om lønnskrav, og en spiller som Toby Alderweireld har spilt bedre sesonger. Nå er også Verthongen solgt. Tilbake står klubben igjen med nevnte Alderweireld og den løse kanonen Davinson Sanchez som førstevalgene på midtstopperplass. De har også en løs kanon på høyrebacken i Serge Aurier, mens trofaste Ben Davies trolig beholder venstrebackplassen. Bak disse fire virker det tynt. Eric Dier kan spiller midtstopper i nødens stund. Sessegnon kan kanskje finne tilbake til storspillet i Fulham. Mens det virker utenkelig at Danny Rose skal få en renessanse hos de liljehvite. Tangana og Foyth har også et fjell å bestige.

Midtbane – 9
Her har Tottenham derimot både klasse og bredde. Winks, Dier, Celso, Alli, Ndombole, Højbjerg, Moura, Sissoko og Lamela er fryktinngytende. Her er det mye å ta av, og det spørs nok om ikke klubben må tynne ut denne lagdelen før transfervinduet lukkes. Det går blant annet rykter om Ndombele til Italia.

Angrep – 8,5

kane tottenham
Cosmin Iftode / Shutterstock.com

Harry Kane har bøttet inn mål i flere sesonger. Han er en målgarantist. Sammen med Son Heung-min er det virkelig kvalitet på topp. Mourinho kan også spe på med Bergwijn, samt spille med Lamela, Moura eller Alli i fremskutte posisjoner. Det er nok uansett for tidlig for talentet Jack Clarke.

Førsteellever – 8,5
Det er kvalitet i alle ledd i grunnoppstillinga til Tottenham, men med ett viktig unntak. Forsvaret ser vaklevorent ut.

Dybde – 8
God dybde i alle posisjoner. Igjen med unntak av forsvarsposisjonene. Dessuten så kan det være at klubben hadde hatt behov for et enda skarpere alternativ i spissrollen hvis Kane skader seg. Noe jo han har for vane å gjøre.

Manager – 7,5
Respect.
Dette er begrepet Jose Mourinho selv mener at omverdenen bør bruke når de omtaler ham. Han mener han fortjener ekstra respekt, med tanke på alle hans meritter. Portugiseren har delvis rett. For han har virkelig satt sitt stempel på fotballhistorien.

Men på den annen side, fotball er ferskvare. Det kan virke som om statusen hans er noe falmende. Kanskje like falmende som spillestilen han er blitt kjent for. Det er ikke mange topplag som parkerer bussen lenger. Dette begrepet oser for øvrig av ironi. Det var faktisk Mourinho selv som introduserte buss-termen da han kritiserte spillestilen til Jacques Santini i 2004. Mourinhos Chelsea klarte ikke slå hull på den defensive blokka til franskmannen som den gang ledet – surprise surprise – Tottenham.

Mourinho har virket noe livstrøtt i sine siste manageroppdrag, og det kan være at et ekstra langt sabbatsår hadde vært smartere enn å ta over Tottenham i november 2019. Men som taktiker er Mourinho fortsatt dyktig. Han er dyktig på å kartlege motstander og legge oppe spillet etter det.

Dødballer – 7
Klubben slapp inn ti dødballmål i fjor. Det samme som Manchester City. Men det var i andre defensive spillfaser at Tottenham sleit mer. Offensivt så ble det med åtte dødballmål, det er i underkant av hva klubben håpet på. Finner de spilleren som skal serve i år?

Etablert angrep – 7,5
Det varierer hva Tottenham klarer i etablert angrep. De scorte totalt bare 61 mål i fjor, men grunnspillet var slettes ikke verst til tider. De har mye talent på midtbane og i angrep, og mot slutten av sesongen utviklet også backene spillet sitt i positiv retning, særlig Aurier.

Etablert forsvar – 7
Jeg tror det som skuffet Mourinho mest i vinter og vår var det tidvis svake etablerte forsvarsspillet. Både på midtbanen og i forsvaret gjorde enkeltspillere feil. Både strukturelt og i mann mot mann. Nå har de hentet Højbjerg fra Southampton, og med han og Celso så har Mourinho arbeidsmaurene han trenger på midtbanen. Men så var det dette forsvaret da.

Overgangsspill fra angrep til forsvar – 7,5
Vi har sett Tottenham mer intense i gjenvinningsspillet enn vi så i 2019-20. Kanskje hadde laget bare gått lei av intensiteten som Pochettino predikerte og forlangte. Men de har spillermaterialet til å finne tilbake til dette spillet, selv om Kane på topp ikke er en av dem.

Overgangsspill fra forsvar til angrep – 8
De kontra inn åtte mål i fjor. Det er mye. Det er særlig tempoet til Son, drivet fra midtbanen fra Sissoko og Bergwijn og teften til Kane som gjør Tottenham farlig på overganger.

X – 5,5
Vi tror stemninga i klubben fortsatt er laber. Det har angivelig vært konflikter mellom spillere. Spillere har også savnet en større lønningspose. I tillegg har en ny stadion gjort det økonomiske handlingsrommet mindre. Klubben tok opp lån på to milliarder kroner under pandemien for å styrke finansene. Klubben virket også ganske så punktert mot slutten av Pochettinos æra, det var som om all luft forsvant i Madrid i juni 2019. Hva gjør styreleder Daniel Levy da? Jo, han ansetter Jose Mourinho. Er det virkelig en gretten og vissen portugiser klubben trenger? En Stanley Hudson uten kryssord?

Totalt 99 poeng


4. plass – Manchester United

Manchester United hadde en skikkelig god sluttspurt i vår. Samtidig kollapset Leicester etter et skadebonanza. Dermed sikret de røde djevlene seg tredjeplassen i juli. Men poengsummen på 66 poeng var uvanlig lav. Det vil ikke holde til medalje en sesong til. De kan heller ikke regne med å få tildelt så mange straffespark og være heldige med så mange VAR-situasjoner som i 2019-2020.

Nå er Manchester United inne i et generasjonskifte, men det er også klubber som Chelsea og Arsenal. Mye falt mer på plass med forrige sesongs viktigste investering, Bruno Fernandes. Vi tror Manchester United nok en gang sikrer Champions League plass. Men de faller en plassering på tabellen.

Keeper – 8,5
Keepersituasjonen på Old Trafford er god. De har riktignok en førstekeeper som har hatt et par mediokre sesonger, men glem ikke at toppnivået til David de Gea er veldig høyt. Særlig på streken. Dessuten har klubben virkelig gode reserver.

Klubben har nemlig ikke mindre enn to glimrende reservekeepere. Så gode at de Gea bør frykte for plassen sin. Både Dean Henderson og Sergio Romero oser klasse.

Forsvar – 7,5
Forsvaret virker mer designet til å ligge i lav blokk enn høyt i banen. Det gjelder særlig midtforsvar og høyreback. Bissaka tilbyr foreløpig lite i den offensive delen av spillet. Han karret til seg fire assister i åpent spill i forrige sesong, men det skyldes først og fremst ekstraordinære avslutninger. Da ser det bedre ut med spennende Brandon Williams og Luke Shaw på venstrebacken.

Midtforsvaret ser ut til å slite når rommene blir store rundt dem. Maguire eller Lindeløf er heller ikke glimrende i oppbyggingsfasen.

Alternativene bakerst er habile, men heller ikke mer. Men de er mange. Bailly er ofte skadet og spiller med stor risiko. Phil Jones ble aldri den bautaen Alex Ferguson spådde. Spillere som Dalot, Tuanzebe og Mensah har interessante fremtidsutsikter.

Midtbane – 8

pogba manchester united
Jose Breton- Pics Action / Shutterstock.com

Matic, Fred og McTominay kjemper alle om plass på den mer defensive delen av midtbanen til United. Matic hadde et flott lite comeback i 2019-20, Fred er undervurdert av mange og McTominay er virkelig talentfull. Men så spørs det hvor mye han får utvikle seg under Solskjær.

På de offensive midtbaneplassene var Fernandes en åpenbaring og helt nødvendig døråpner i vinter. Pogbas offensive kvaliteter er også ubetridelige. Men begge, særlig Pogba, slurver en del i det defensive arbeidet, det kan straffe seg. Da kan det lønne seg å ha fått inn intense Donny van de Beek fra Ajax

I tillegg har klubben Lindgard, Mata, Pereira og flere spennende unggutter å rotere med.

Angrep – 8
Martial på gode dager kunne spilt på de fleste lag i Premier League. Martial på en dårlig dag kunne ikke det. Det har foreløpig vært for mange mørke dager så langt i Martials United-karriere.

Rashford er ikke bare et talent. Han er fullblods. Det siste kan også sies om Mason Greenwood. Han har en eminent avslutningsteknikk, og når han også utvikler samhandling og defensivt arbeid, så har Manchester United en juvel i stallen.

I tillegg kan David James og Ighalo bidra med mål og assister når kampbildet ligger til rette for dem.

Førsteellever – 8
Forsvaret virker noe hemmende i spillet som Solskjær ønsker å meisle inn på taktikktavla på Carrington. Keeperen er heller ikke best i ligaen lenger. I tillegg er det ungt og litt variabelt fremover.

Dybde – 8
Det florerer av spillere i Manchester United. De har dekning i alle posisjoner, men er alle alternativene gode nok? Tja, de fleste av dem er nok det. Som rotasjonsspillere. Men det varierer i noen posisjoner likevel.

Manager – 7
Solskjær har reddet jobben sin ved minst to anledninger så langt. Det heldige avansementet i Champions League mot PSG og kjøpet av Fernandes har trolig vært avgjørende for nordmannens posisjon i klubben. Men han virker fortsatt usikker på flere områder. Det ene er det etablerte angrepsspillet, som fortsatt lider en del. På tross av gode tendenser våren 2020. Det andre vi også er usikker på er karismaen og evnen til å dra med seg mennesker. Han fremstår fortsatt som en lettvekter målt opp mot andre managere. Vil han klare å snu enda en negativ spiral i klubben – hvis den skulle oppstå?

Dødballer – 7
Manchester United scorte 8 dødballmål i fjor, det er respektabelt, men heller ikke mer. Med så mye hodestyrke burde laget scoret mer. Det kan de fort gjøre i år. Men de må også stenge igjen bak. De slapp inn 40% av målene mot på dødballer i fjor. Det er for mye. De Gea har aldri vært en løve i feltarbeidet, men også utespillerne må forbedre seg hvis det skal bli medalje.

Etablert angrep – 7,5
Det virker tidvis seigt og anstrengt når Manchester United angriper etablerte forsvarslinjer. Det ble klart forbedret da Fernandes ble hentet inn. Men det er fremdeles for mange kamper der det sprudlende og dominante angrepsspillet mangler. Det var for få kombinasjoner og for liten utnyttelse av mellomrommene og kanalene ytterst mot sidelinjene.

Vil de klare å utvikle det etablerte angrepsspillet enda mer i høst? Kanskje. Spillet våren 2020 var i alle fall klart bedre enn høsten 2019.

Etablert forsvar – 9
Dette kan klubben. Det er dette de trente mest på under Mourinho, og laget fungerer fortsatt best når det kan ligge lavt i blokker og straffe motstandere på overganger. Tre av de fire i backrekka ser ut til å trives bedre i dette spillet enn i etablert angrep.

Overgangsspill angrep til forsvar – 8
Som sagt så slurver flere av Uniteds fremste når de taper ballen. Særlig kan Pogba være ekstra sløv i denne fasen av spillet. Det er ikke få ganger United har blitt straffa for balltap og manglende løp hjemover fra franskmannen. Men ellers virker moralen og ærgjerrigheten i laget å være bedre nå enn for et par år siden.

Overgangsspill forsvar til angrep – 7,5
Man skulle tro at Manchester United var eksperter på kontringer. Men det har stagnert litt de siste månedene. Det handler litt om at Solskjær har vektlagt det etablerte angrepsspillet. Men det handler også om at David James har fått mindre spilletid og at midtbanen til United er mer konservative i valgene sine. Men flere av spillerne kan virkelig være blendende i overgangsspillet. Når de har dagen.

X – 7
De har noe på gang på Old Trafford. De endrer sakte men sikkert kulturen som fikk utvikle seg under Moyes, van Gaal og Mourinho. De betaler fremdeles for mye for spillere, men det kan virke som mytteriet vi så antydninger til for over et par år siden er slått ned. Solskjær er fremdeles kapteinen på Bounty. Men noen av spillerne fremstår ennå mer som Mourinho-spillere enn Solskjær-spillere.

Totalt 101 poeng


3. plass – Chelsea

Chelsea mistet tredjeplassen på mållinja sist. Vi tror det blir like jevnt i år, men tror at Frank Lampards menn tar langt flere poeng enn 66, og vi tror de kaprer den siste medaljen. Det blir spennende å se om og når Lampard klarer å integrere nysigneringene i troppen.

Keeper – 7
Rekordkjøpet har foreløpig ikke slått til. Kepa Arrizabalaga har tidvis vært så skuffende at Lampard heller satsa på Willy Caballero i perioder. Kepa hadde lav redningsprosent, virket usikker i feltet og avstanden mellom pris og nivå viste seg å bli stor etter hvert.

Forsvar – 8,5

kepa azpicueta chelsea
MDI / Shutterstock.com

Lampard har hovedsaklig foretrukket en 3421-variant, og da vil han bruke spillere som Silva, Zouma, Rüdiger og Cristensen. Vi tror også at Tomori tar ytterligere sprang i år. Alle fem har riktignok enkelte mangler. Laget slapp tross alt inn 49 mål i fjor. Det er i overkant. Ved skader kan også Azpilicueta rotere i en av de ytterste midtstopperplassene.

Men stort sett vil spanjolen spille vingback, eller ordinær back de gangene Lampard velger en mer tradisjonell 433-formasjon. På den andre siden så har Chelsea Alonso og ikke minst Chilwell. En klar forbedring. Spillere som Reece James, Sarr og Emerson kan også få en del minutter uten at kvaliteten dropper for mye.

Midtbane – 9
Trioen Kanté, Kovacic og Jorginho oser klasse. Kanskje mangler trioen lederegenskaper, men ferdighetene er gode. Den perfekte oppstilling er nok likevel Jorginho og Kanté i en defensiv duo. Men Lampard har stort sett valgt andre varianter.

Ellers har klubben hentet Hakim Ziyech fra Ajax. Han kan briljere fra kanten, sammen med spillere som Christian Pulisic, Kai Havertz og Mason Mount. Hvis Chelsea spiller 3 bak, så vil de trolig starte enda høyere i banen. Tre veldig spennende spillere uansett.

Robuste Ross Barkley og Ruben Loftus-Cheek kan også alternere på midten. Dessuten er vi meget spente på utviklinga til 19-åringen Billy Gilmour. Han er spedbygd, men ellers har han det meste som skal til for å bli en stjernespiller.

Det er mye kvalitet på denne Chelsea-midtbanen. Men hvor sterke er de psykisk?

Angrep – 8
Chelsea har vært ivrig på transfermarkedet i sommer. Pengene fra salgene av Morata og Hazard skal tydeligvis brukes. Så får klubben gjøre som de alltid har gjort med gjelda si, skyve den foran seg. De hentet også Timo Werner fra Leipzig. En rask og målfarlig spiss, som også kan spille kant.

Klubben har både unge Tammy Abraham og ikke fullt så unge Olivier Giroud fra før. Abramah som en klassisk poacher, Giroud vidunderlig som kombinasjonsspiller.

I tillegg er vi nysgjerrige på utviklinga til et annet talent på Stamford Bridge, det er mange av dem, Callum Hudson-Odoi. Vil han, Pulisic og Ziyech ta over der Willian og Pedro slapp?

Førsteellever – 8
Kvaliteten i de bakre ledd er noe svakere enn midtbane og angrep.

Dybde – 8
Men dybden er god. De har stort sett dekning på alle plasser, og flere av spillerne kan takle ulike roller hvis og når Lampard endrer formasjon og stil. Hvis klubben i tillegg henter Chilwell og Havertz, slik ryktene kan tyde på, så blir dybden i troppen enda bedre.

Manager – 8
Han fikk ganske mye ut av et middels Derby. Han klarte seg også riktig så bra i sin første sesong som manager i Chelsea. Han arvet både en litt ubalansert spillerstall og transfernekt. Det er tøffe kort å få utdelt. Men Lampard spilte bra med den hånda han fikk utdelt.

Han klarte å sette sitt preg på laget, han klarte også å få ganske mye ut av alle ungguttene som yngler i Hammersmith. Dessuten framstod han fornuftig i media, og han var ærlig uten å være nedlatende. Det er en god egenskap. Han mista hodet litt på et tomt Anfield, men det får vi sette på unntakskontoen.

Dødballer – 7
Chelsea slapp inn 15 dødballmål i fjor. Det var flest av alle topp 4-lagene. Men de har mange lave spillere, og keeper har heller ikke stor rekkevidde. I tillegg er midtstopperne noe nølende av og til. Kan Thiago hjelpe? Offensivt er det noe bedre, 11 scoringer på dødballer er absolutt godkjent. Men nå har de mista den gode dødballfoten til Willian. Den kan bli vrien å erstatte.

Etablert angrep – 8
Lampard fikk satt en del fine angrepsmønstre i fjor. Han har også flere skapende spillere i troppen. Chelsea kan absolutt spille seg gjennom lavtliggende lag.

Etablert forsvar – 7,5
De har en god defensiv midtbane, de har solide backer. Men det er noe usikkert i de bakre rekker. Alle midtstopperne har som sagt enkelte mangler, både i posisjonering, mann mot mann-spill og i generell usikkerhet.

Overgangsspill fra angrep til forsvar – 8
Chelsea er stort flinke til å stoppe overganger mot. Det er særlig midtbanetrioen som bremser og bryter ofte, men også i forsvarslinja har de raske spillere som kan løpe opp både motstandere og ball. De har dog utfordringer bak vingbackene.

Overgangsspill fra forsvar til angrep – 8

Nå mista de en ypperlig kontringsspiller før denne sesongen. Willian var en motor i dette spillet. Men Timo Werner er hyperrask, og på midten og kantene har de spillere som kan servere lyntogene Abraham og Werner i front. Dessuten kan Giroud også bidra med kombinasjonsspill med spillere i høy fart.

X – 7,5
Chelsea er inne i generasjonsskifte. De yngre spillerne vil fortsatt variere i prestasjonene. De nye spillerne vil kunne tilføre mer kvalitet, men de kan også trenge tid til å spille seg inn i laget. Premier League er ofte en overgang for mange. Men det er få kontroverser i klubben, det virker som en harmonisk spillergruppe som kan spille seg stadig bedre med alderen.

Totalt 103 poeng


På lørdag blåses sesongen 2020-2021 i gang. For tomme tribuner. Etter en rekordkort sommer. Det blir spennende å se hvilke utslag dette kan få på utviklinga av ligaen. Men en ting er sikkert – i morgen kan du lese hvilken klubb vi mener vinner ligaen i mai 2021. Manchester City eller Liverpool.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket