fbpx
liverpool jubel
Foto: Cosmin Iftode / Shutterstock.com
Det er fredag. Om noen timer så blåses sesongen i gang på Anfield. Vi tror det enda en gang vil bli en kamp mellom Manchester City og Liverpool. I 2018-19 vant City med ett poeng. I 2019-20 tok Liverpool over tronen. Vi tror Liverpool vinner igjen.

2. plass – Manchester City

Vi tror ikke laget fra Etihad klarer å ta igjen 18 poeng. Den summen som Liverpool var foran de lyseblå i forrige sesong. Ok, de var kanskje noe uheldig med sjanseuttellinga, men hvis en ser bak tallene, så var det særlig når City ledet med to mål eller mer at de virkelig pyntet på XG-statistikken sin. Mer om det senere.

Vi vurderer som vanlig lagene i tretten kategorier. De kan du lese om her.

Keeper – 8
Ederson passer perfekt i et Pep Guardiola-mannskap. Hans evner med beina er glimrende. Men han spiller tidvis med høy risiko. Og de gangene han blir utfordret på strek, så har vi sett bedre burvoktere.

Andrekeeper heter nå Scott Carson. En middels god keeper, men likevel en spiller som har sett sine bedre dager. Manchester City vil definitivt ikke se Ederson bli langtidsskadd i år.

Forsvar – 8,5
Klubben har pålitelige Kyle Walker på høyreback. De vil så trolig stille med nyinnkjøpte Nathan Aké ved siden av Aymeric Laporte på midtstopperplass. På venstreback er det nesten umulig å vite hvem som får plassen i førsteelleveren. Det blir sannsynligvis Benjamin Mendy, men skadefrekevensen hans er drøy. Bak ham banker både Cancelo og poteten Zintsjenko på døra.

Klubben har også relativt god dybde på midtstopperplass med Otamendi, Stones og Fernandinho som alternativer. Ingen av dem er topp klasse. Vi hadde lenge troen på Josh Stones, men utviklinga har stagnert. Garcia har meldt at han ikke lenger vil være en del av klubben.

Alt i alt – et relativt godt forsvar. Men venstrebacken fortsetter nok å ta fra Guardiola nattesøvnen. Og så spørs det om Aké vil forbedre laget. Kanskje med ballen i beina eller nede på bakken. Men i lufta vil klubben fortsatt slite. Aké er vel knapt 1,80. Klubben fortsetter å lete etter sin bauta og leder i midtforsvaret. Kan Laporte bli det?

Midtbane – 9
Med Aké inn i midtforsvaret så blir alternativene på defensiv midtbane flere. Nå kan de alternere mellom Gundogan, Rodri og Fernandinho. Det er solid. Rodri har slitt litt med overgangen til engelsk fotball. Han ble ofte tatt på blindsida i fjor, han klarte ikke å orientere seg raskt nok. Da er nok Gundogan og Fernandinho tryggere.

Framover på banen så kan Guardiola velge mellom Bruyne, Bernardo Silva, Phil Foden og Mahrez. Denne kvartetten oser klasse, men de klarte ikke å stoppe nok overganger i fjor. Skjerper de seg i år?

Angrep – 9

aguero manchester city
Cosmin Iftode / Shutterstock.com

Gabriel Jesus og Sergio Aguero er to spillere som ville fått fast plass på nesten samtlige lag i verden. Noe skadeplagede er de jo, særlig sliter argentineren med stramme muskler. De har også Sterling som er en trussel fra venstre kantposisjon. I tillegg har de hentet Ferran Torres fra Valencia. Han og Mahrez vil nok dele på godene på høyresiden. Gode på samspill alle sammen. Manchester City vil fortsette å pøse inn mål i år også.

Førsteellever – 9
Det er kvalitet over hele linja. Men på enkelte plasser så finnes det bedre spillere der ute.

Dybde – 9
De har fremdeles den beste dybden i serien, selv om de ikke lenger har to fullgode alternativer i alle posisjoner. Klubben vil slite hvis Bruyne og Aguero blir langtidsskadd, for ikke å snakke om Laporte. Men det gjelder jo de fleste lag, noen nøkkelspillere er nesten umulige å erstatte.

Manager – 9,5
Guardiola har preget europeisk toppfotball i ti år. Han har revolusjonert og hevet fotballen i både Spania, Tyskland og England med innovativ og lekker fotball. Death by football, kalte noen det da Barcelona spilte så mange pasninger at kuleramma ble for liten. Men det var fryktelig imponerende at de klarte å være så dominante i alle spillets faser (utenom dødball).

pep guardiola
Cosmin Iftode / Shutterstock.com

Men han har også fått ressursene til å bli en merittert manager. Rike klubber, gode spillere. Samtidig så var det han som polerte de spanske juvelene fra La Masia, treningsanlegget til den katalanske stoltheten.

Pep Guardiola er trofast mot sine ideer, han endrer sjelden spillestil etter motstander. Det synes noen er dumt. Vi synes det er lurt. Men av og til, en sjelden gang, kunne det vært fornuftig å endre stil.

Dødballer – 8
Offensivt så har de en gullfot i høyrebeinet til Kevin de Bruyne. Han bare visper inn cornere og frispark. Da er det ikke så farlig at gjennomsnittshøyden i laget er begrenset. Det blir farlig uansett. De direkte frisparkene hans er også verdt et studium. I det siste året har han blant annet utviklet en dupp-variant. Med vekslende hell. Vi gruer oss til den dagen de sitter bedre.

Defensivt så slipper de derimot sin motstander for lett til. For her slår gjennomsnittshøyden inn. Særlig når Laporte er skadet, så er dødballer imot en risiko for the Citizens. Nå eier de ballen så mye at de sjelden får dødballer imot, men hvert tredje mål de slipper inn er tross alt på dødball. Det må bli bedre.

Etablert angrep – 9,5
Nesten ingen lag spiller bedre etablert fotball enn Manchester City. Det går i trekanter, raske veggspill og presise stikkere og crossere inn bak forsvaret. Indreløperne går svært høyt og gir ballfører flere alternativer. Når man har så mange spillere med godt rykk og blendende nærteknikk, så blir det fort vakker fotball. Men de har slitt litt med effektiviteten.

Etablert forsvar – 8
Hvor ofte ser vi Manchester City spille etablert forsvar? Det er ikke ofte. Men de gangene det skjer, for eksempel mot Liverpool, så ser det ganske bra ut. De har korte avstander, og de sideforskyver laget ganske hurtig. Dessuten har de overraskende god tålmodighet. De selger seg sjelden i etablert spill.

Overgangsspill fra angrep til forsvar – 7,5
Tidligere var dette en av de desiderte styrkene til et Pep Guardiola-lag. Men de så ikke spesielt gode ut på dette i fjor. Uten Fernandinho på defensiv midtbane og Laporte i midtstopperposisjon, så ble det faktisk ganske farlig de gangene motstanderen klarte å spille av det første presset. Og det gjorde de oppsiktsvekkende mange ganger i forrige sesong.

Tidligere har Guardiola instruert spillerne sine til å lage frispark i den viktige førstefasen etter balltap. Men i fjor ble dette gjennomskuet av dommerstanden, og den ene lyseblå etter den andre havna i dommerens bok tidlig i første omgang. Så City måtte bli smartere. De leter fremdeles etter den rette balansen.

Overgangsspill fra forsvar til angrep – 7,5
Dette var også en av styrkene til Manchester City tidliger. Men Sane fikk lite spilletid i fjor, og nå er han i Bayern. Aguero har tapt fart de siste årene. Hverken Mahrez eller Jesus er lyntog. Kun fire mål scorte Manchester City på kontring i fjor. Det er betraktelig færre enn konkurrentene. Det er sikkert ikke så dumt å holde igjen kontringene noe, da fart jo er en mangelvare på topp. Men de har mange smarte spillere som kan straffe motstanderen i overgangen fra kontringsspill til etablert forsvar. De målene har vi sett mange av. Dessuten så kjenner vi alle farta til Sterling.

X – 6
Før fjorårssesongen mista de Vincent Kompany. I år har de mista David Silva. Det er kanskje de to viktigste City-spillerne på 2010-tallet. Ikke bare fordi de var svært gode fotballspillere, men også fordi de var viktige lederskikkelser, særlig Kompany. Hvem er det som skal ta over nå?

Aguero og Fernandinho blir eldre. Laporte har ikke de samme lederegenskapene. Sterling har ikke pondusen. Gundogan og Silva blir for utydelige. Da gjenstår Kevin de Bruyne. Er det nok? Det var ikke det i 2019-2020.

Klubben ble frikjent i CAS i sommer, det var en seier og lettelse for den Emirat-eide klubben. Men omdømmet er fortsatt svekket, og når både Sane og Garcia har uttrykt ønske om å forlate Manchester City, så er det tydelig at ikke alt er på stell på Etihad. Dette har faktisk vært en ny erfaring for City. At to store framtidsemner faktisk ikke ønsker å være med lenger, er et slag i ansiktet.

Nå bør i alle fall hungeren være tilbake i City. Klubben har jo også slått tilbake etter sesonger uten gull tidligere. Men vi tror ikke det skjer igjen. For denne gangen står de overfor en uvanlig solid og god motstander.

Totalt 108,5

1. plass – Liverpool

Med relativt små ressurser har Jürgen Klopp bygd en klubb som det siste året har blitt mestere i verden, Europa og i England. De har oppnådd 97 og 99 poeng i serien de siste to årene. Kun Manchester Citys poengsummer fra 2017-18 og 2018-19 er i samme klasse. Liverpool har knapt kjøpt spillere de siste to årene, men kontinuiteten er god og harmonien råder på Merseyside.

Keeper – 8,5

alisson
MDI / Shutterstock.com

Førstekeeper Alisson er en av verdens beste keepere. Det er særlig posisjoneringa og tilstedeværelsen hans som gjør han så god. Alt føles så lett, alt føles så trygt.

Andrekeeper er dessverre ikke på samme nivå. Adrian og Karius er heller ikke i nærheten av å være den beste andrekeeperen i serien. Begge har klare svakheter, blant annet med en høy tabbekvote.

Forsvar – 9,5
Klubben har den beste midtstopperen i serien. De har også seriens beste høyreback. I tillegg har de en venstreback som kun kan matches av Ben Chilwell. I midten så akkompagneres van Dijk av enten Gomez eller Matip. Førstnevnte har tatt steg de siste to årene, og selv om han hadde en uryddig avslutning av sesongen, så er han Englands største midtstoppertalent på årevis. Hvis man ser bort fra skadene, så er tyske Matip også til å stole på. Alle tre passer veldig bra inn i Klopps høye defensiv.

Bak denne forsvarsfireren, så har klubben også et spennende alternativ på høyrebacken i unge Neco Williams. På den andre siden så har nykjøpte Kostas Tsimikas annonsert at han vil kjempe om startplassen med Andy Robertson. Så spørs det om klubben også kjøper inn en erstatning til Dejan Lovren. Hvis ikke så har klubben alternativer i både Fabinho og flere unge talenter.

Midtbane – 9,5
Det ser ultrasterkt ut på Liverpools midtbane. Kloke toveisspillere både på bane og benk. I fjor spilte Fabinho, Henderson og Wijnaldum hovedrollene. Men dette er ikke hugd i stein. Keita har spilt seg stadig varmere i rødt. I bakgrunn så lurer anvendelige Chamberlain, Jones og Milner. Alle tre kan spille hvis det blir nødvendig – uten at nivået faller for mye. Hva som skjer i Wijnaldum/Thiago-sagaen vites ikke i skrivende stund. Men begge alternativene er topp klasse.

Angrep – 8,5
Liverpools fronttrio står ikke tilbake for noen trioer i verdensfotballen. Nå underpresterte de riktignok noe i fjor, hvis vi kun ser på antall mål scoret målt opp mot forventede mål (XG). Særlig sleit Bobby Firmino på Anfield, og bommet på den ene store sjansen etter den andre. Nå må selvsagt angripere også vurderes på andre områder også, og på disse områdene er trioen alt det manageren ser etter. Dynamiske, aggressive, tekniske, raske og arbeidsomme. I tillegg fungerer de flott sammen, som en trio.

Bak de tre soleklare førstevalgene er det fortsatt noe tynt. Liverpool var lenge med i kampen om Timo Werner, men syntes til slutt at kjøpssummen og rapportert lønn ble for høy for et potensielt fjerdevalg. Så nå ser det ut som klubben går 2020-21 i møte med Origi, Minamino og Shaqiri som alternativer. Ellers har klubben spennende spillere i Harvey Elliott og Rhian Brewster, men det blir trolig for tidlig. Ellers vet at vi anvendelige spillere som Wijnaldum og Chamberlain også kan alternere på en av plassene om nødvendig.

Heldigvis for Liverpool blir trioen framme svært sjeldent skadet, og Afrikamesterskapet er omberammet til til 2022. Så da kan det være at klubben utsetter å kjøpe inn et tydelig alternativ på kantene til neste sommer. Kanskje utvikler Elliott seg i mellomtida.

Førsteellever – 9,5
Jeg skrev egentlig 10 da jeg analyserte denne kategorien for første gang. Jeg kunne rett og slett ikke se hvilken spiller som kunne byttes ut uten at laget ble dårligere. Eller til nød bare forble på samme nivå. Elleveren er så perfekt balansert og samspilt, og spillerne så inneforstått med de individuelle oppgavene sine, at jeg sliter fortsatt med å se hvilken posisjon som kan forsterkes.

Dessuten har laget satt en ny standard for lag i England, hvis man da ser bort fra et City-lag fulle av oljesteroider. Premier League har sjelden hatt et lag som har sett så dominante ut. Som har tatt så mange poeng. Som har tapt så få kamper. Flere rekorder har blitt slettet de siste to sesongene. All ære og ros kan ikke tilfalle manager Klopp alene. Også spillerne må få sin velfortjente anerkjennelse.

Men siden man alltid må holde muligheten åpen for at man kan bli enda litt bedre, så trekker jeg til slutt et halvpoeng. Kanskje vi slipper inn færre mål, kanskje setter Firmino flere scoringer, kanskje vinner vi flere kamper med mer enn ett mål.

Dybde – 8
Som sagt så kunne Liverpool hatt bedre alternativer både bak og foran på banen. Nå liker Klopp å jobbe med relativt små staller, og det må tas med i regnskapet. Dessuten er flere av spillerne svært anvendelige. Så dybden er absolutt ikke noe å skamme seg over.

Manager – 10
Vi ser ingen ting Klopp kan forbedre. Han er taktisk begavet og har en pedagogisk teft som få andre. Han har endret en klubb.

Dødballer – 9
Dette var Klopps mareritt de første sesongene. Han hadde klart å utvikle de fleste fasene i grunnspillet, men vi ble revet fra hverandre på dødballene. Liverpool kunne dominere en kamp fra start til slutt, men likevel spille 1-1 etter at motstanderen scorte på sin eneste corner i kampen. Alt føltes så forgjeves.

Men han tok tak.

Inn kom spillere som van Dijk og Alisson. Spillere som hadde vært i klubben ble i tillegg eldre og mer erfarne. Dessuten knyttet vi til oss eksperter som konsulenter. Til og med på innkast satset vi nå tungt. Og vi har etter hvert blitt en av de beste i klassen. På både offensive og defensive dødballer.

Liverpool slapp inn sju dødballmål i fjor. Kun Sheffield United hadde overraskende nok færre. Framover scorte vi på 17. Men vi må passe på andreballene enda bedre.

Etablert angrep – 8,5
Dette er en del av spillet som Klopp og laget har utviklet de siste sesongene. Vi er mer tålmodige, skyter færre langskudd, bygger roligere, og ofte ender ball ute på kant der innlegg slås inn i en boks full av røde spillere. Vi har også sett mer bruk av langballen fra stoppere i bakrom. Så alternativene er flere enn før.

Vi ser nok enda flere kombinasjoner gjennom sentral midtbane i City, og Pep Lijnders har hintet om at klubben også må videreutvikle spill fra sentral midtbane. Det gir selvsagt høyere risiko for ballmist i farlige soner, men gjøres det riktig, så vil mulighetene for flere mål være til stede. Liverpool får i det minste enda et redskap i verktøykassa.

Etablert forsvar – 8,5
Det er ingen primadonnaer i Liverpool. Alle jobber. Alle sideforskyver, alle lukker kanaler og pasninsgbaner, alle har blitt flinkere til å vurdere når en skal takle og når en bare skal følge en motstander. Nå er det ikke alt for ofte vi ser Liverpool spille i etablert forsvar, men de gangene det skjer, så har vi stort sett kontroll. Men vi har også sett kamper der spillere var for sløve i rolleutøvelsen sin. På tross av det, Liverpool slapp inn 33 mål i fjor, det var færrest av alle. Men det er likevel langt ned til Chelseas 15 fra 2004-2005. Det var riktignok med Mourinho ved roret.

Overgangsspill fra angrep til forsvar – 9
Når Liverpool taper ballen, så tar det ikke lang tid før det settes inn press. Ballen skal gjenvinnes. Hurtig. De gangene lag klarer å spille forbi både øverste pressledd og midtbane, så pleier midtstopperne å stoppe resten med sin høye fart, bruddstyrke ved midtbanen eller evne til å sette spillere i offside. Men vi har også sett kamper der de bakerste ligger for dypt, eller der en i linja ligger mye lavere enn de andre.

Overgangsspill fra forsvar til angrep – 8,5
Liverpool har spillere med svært høy fart på kantene, og i midten så er Firmino den perfekte kombinasjonsspiller på overganger. Men vi har sett for ofte at kantspillerne har misbrukt store muligheter med upresise pasninger eller dårlige valg. Dette kan bedres. Samtidig er toppnivået i denne delen fasen av spillet veldig høyt.

X – 8,5
Det meste flyter for Liverpool. Alt synes i orden. Ting er på stell.

Som sagt så eksisterer det nå en enhet på Anfield. Mellom eiere, manager, spillere og fans. Det er gull verdt. I tillegg virker kjemien mellom spillerne å være god. De ser ut som mennesker som trives sammen.

I tillegg har spillergruppa en meget god alderssammensetning. De fleste er i det en kan kalle en gullvinnende alder. En alder der fysikken forsatt er like god, der hungeren fortsatt er høy og der alle erfaringene rett og slett gjør de fleste til klokere og bedre spillere.

I tillegg har spillergruppa utviklet en evne til å vinne fotballkamper, og gjerne tette fotballkamper. “Mentality Monsters” har Klopp kalt dem. For en ting må alle vite, det å vinne så mange jevne oppgjør som Liverpool gjorde i fjor, og legg gjerne på sesongen før der igjen, det er virkelig ikke dagligdags. Det er sjelden.

Det som kan trekke noe ned er gleden og rusen av å endelig vinne en serietittel. Kan det være at rusen fortsatt ikke har lagt seg? Det å forsvare et gull er sjelden lettere enn å angripe et gull. Er vi mentalt klare?

Totalt 115,5

Vi ser at mange bettingselskap holder Manchester City som favoritter. De har særlig vektlagt hvor mye uflaks de blå fra Manchester hadde i 2019-2020. Hvordan var det mulig å ha så høye XG-tall, men ta så få poeng? Kontra Liverpool som tok færre poeng enn hva en kunne forvente ut fra XG-tallene. Det skjer ikke ett år til, hevder selskapene. Særlig ikke hvis Laporte holder seg skadefri.

Vi skjønner tankegangen, men er likevel uenig. For de har glemt noe viktig.

XG-tallene er nemlig ikke alt. Det blir for enkelt å basere så mye av analysene sine på XG. For tallene tar nemlig ikke hensyn til tempokontroll under kampene. Det kan synes som om Liverpool både har en sterkere ryggrad og bedre kontroll enn City.

Evnen å gire ned og gire opp har nemlig vært en av nøkkelfaktorene i Liverpools gullsesong. Å gjøre det som trengs, kontrollere, dirigere kamprytme, energikonservering, samt angripe med balanse – det kan ikke undervurderes. At Liverpool har scoret så mange avgjørende mål i sluttminuttene i de siste to sesongene er ikke tilfeldig. Laget har krefter og evner. Fysisk og mentalt.

Her følger noen viktige tall fra 2019-2020, og jeg sammenligner med klubbens største konkurrent, Manchester City:

Mål for og mot når en kamp er uavgjort:
Liverpool: 38-10
MC: 33-14

Mål for og mot når man ligger under med ett mål:
Liverpool: 7-2
MC: 5-7

Mål for og mot når man leder med minst to mål:
Liverpool: 16-12
MC: 36-6

Med andre ord så blir jo både XG-tallene og målforskjellen til Manchester City vanvittig god når de kjører på selv når de leder med flere mål. Men laget har altså manglet evnen til å reise seg når det virkelig er behov for det. Denne egenskapen har derimot vi. Vi hadde den i 2018-19 også. Da scorte vi 7 mål og slapp inn 0 de gangene vi lå under med ett mål. 14-2 over de siste to sesongene. Da snakker vi ikke bare om marginer, men også om ryggrad, tempokontroll og mentality monsters.

Rangeringa vår ser da sånn ut for 2020-2021.

1. Liverpool
2. Manchester City
3. Chelsea
4. Manchester United
5. Tottenham
6. Arsenal
7. Leicester
8. Wolverhampton
9. Everton
10. Crystal Palace
11. Burnley
12. Southampton
13. Aston Villa
14. Leeds
15. Newcastle
16. Sheffield United
17. Brighton
18. West Ham
19. Fulham
20. West Bromwich

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket