fbpx
felipe anderson west ham
Foto: Silvi Photo / Shutterstock.com
Det nærmer seg seriestart, og i dag kikker vi nærmere på nedrykksstriden.

Vi har allerede redegjort for hvilke lag vi tror ender på 9.-15. plass. Nyopprykkede Leeds plasserte vi på 14. plass. Hva med de to andre som rykket opp?

16. plass – Sheffield United

Vi gikk på en smell i fjor. Vi tippet nedrykk for laget fra stålbyen. Men da hadde vi rett og slett undervurdert både laget og ikke minst deres innovative manager, Chris Wilder.

Plutselig så vi midtstoppere som deltok i angrep og andre taktiske finurligheter. De skapte rom i angrep og lukket rom i forsvar.

Sheffield United så lenge ut til å kapre en europacup-plass, men laget klappet litt sammen etter pausen på våren. De endte til slutt på 9. plass. Det er også imponerende.

Vi tror dette blir en vanskeligere sesong for de rødhvite. De fleste managere i ligaen har nå fått studert Wilders taktikk mer inngående. Det er heller ikke mange som nå vil undervurdere Sheffield United. Vi mistenker at det var en av grunnene til den imponerende poenghøsten.

Dessuten har keeper Dean Henderson returnert til Manchester, det spørs om han tar enda et år på lån. I tillegg skal Sheffield være heldige hvis de unngår skader i år igjen. I 2019-2020 var de unormalt lite rammet av skader. Minst i ligaen faktisk. Liverpool for eksempel, hadde over tre ganger så mange skader som Sheffield.

Vi er også usikre på hvor godt rekordkjøpet Sander Berge egentlig er. Han så ikke spesielt bra ut i vår. Han spilte riktignok ikke i sin normale posisjon, han spilte i en mer avansert variant høyere i banen. Men vi tror dette blir enda en læringssesong for den talentfulle nordmannen. Så får vi se etter hvert om Premier League i det hele tatt er ligaen for Berge. Foreløpig virker spillet litt for raskt for ham. Men vi avskriver ham ikke.

Vi tror ikke Sheffield United rykker ned. Det er noen klubber som virker svakere, og laget er fremdeles balansert. Spillerne framstår trygge innenfor rammene som Wilder har meislet ut.

17. plass – Brighton

Mange tipper laget fra kystbyen sør for London ned i år. De spiller naivt, har vært en av anklagene. De mangler profiler, en annen. Men manager Graham Potter er en klok fotballmann.

Han har en spillestil som baserer seg på en blanding av ballbesittelse og kraftkrevende forsvarsinnsats. Laget spiller mer underholdende enn under Chris Houghton. Selv om laget har slitt mot topplagene, så har den ballbesittende stilen vært relativt effektiv mot lagene midt på tabellen.

Men det ble mye uavgjort i fjor. Hele 14 ganger delte klubben poengene, og det spørs om det holder en sesong til.

Da må Brighton score flere mål. Kun én spiller scoret mer enn fem ganger for klubben i hele 2019-20, og det er for lite. Det spørs om den solide bakre fireren klarer å redde poengene i årets sesong også.

Klubben har investert smart i sommer. Adam Lallana er perfekt match for Potters spillestil. Hvis han holder seg skadefri, vil han utvilsomt forsterke laget. Dessuten må klubben håpe på en spiss som scorer flere mål. Storkjøpet Alireza Jahanbakhsh slo ikke til i fjor. Han endte til slutt på to scoringer, den ene av dem en brasse-perle for øvrig. Nå er iraneren i kikkerten til Ajax, og han har ikke Potters tillit.

Så noe forteller oss at Brighton må ut på transfermarkedet for å finne en erstatter. Og denne erstatteren må slå til. Da har vi tro på at klubben unngår nedrykk.

18. plass – West Ham

Denne klubben har spillere som egentlig er for gode til å rykke ned. Lanzini, Anderson, Ogbonna, Antonio, Rice og kaptein Noble har både erfaring og ferdigheter. Så dette tipset er risikabelt.

Men det er noe med kulturen rundt klubben nå. Stadion har lenge virket som en hemsko. Managerens spillestil passer ikke helt klubbkulturen eller spillermaterialet. Spillere som Anderson og Lanzini vil leke. Moyes skal jobbe.

Det er også noe magert foran begge målene. Haller, Bowen og Jarmolenko scorer for lite. Så lite at midtbanespilleren Snodgrass og den omskolerte Antonio reddet klubben fra nedrykk i fjor.

Helt bakerst så vokter Fabianski målet. Er det godt nok?

Klubben har vært en middelhavsfarer i årevis nå, men i fjor var klubben nær nedrykk. De var på full fart ut stupet, men de klarte å bremse tidsnok. Men bilen vippet halvveis i lufta. Kanskje tipper den over kanten denne gangen?

19. plass – Fulham

Vi tror det bærer rett ned igjen for Scott Parkers menn. Fulham vant en dramatisk kamp mot skandinaviske Brentford om den tredje og siste opprykksplassen i sommer. Vi tror klubben tar heisen ned i Championship igjen.

Det skorter ikke på Premier League-erfaring i Fulham. Harry Arter, Tom Cierney, Aleksandar Mitrovic og Anthony Knockaert med flere har alle spilt i toppdivisjonen. Men de fleste av dem har også rykket ned fra toppdivisjonen, så erfaring er ikke alltid nok.

Vi er usikre på om den tålmodige og ballbesittende spillestilen vil fungere mot bedre lag i Premier League. Kun Manchester City, Liverpool og Chelsea slo flere pasninger enn Fulham i hele 2019-20. Vi tror ikke de får det samme handlingsrommet mot bedre motstand.

Det har også vært for lite kontringsstyrke i laget i fjor. Kun en scoring på kontring er lite. Noe kan selvsagt forklares med spillestilen, men noe må også forklares med spisstypene på topp.

mitrovic fulham
Cosmin Iftode / Shutterstock.com

Når vi er inne på spisstyper, det skal bli moro å få Mitrovic tilbake til Premier League. Han er nå to år eldre. Han ble overlegen toppscorer i Championship. 26 mål ble det på kraftpakken fra Serbia. Fulham er med andre ord meget avhengig av Mitrovic. Han må holde seg skadefri, og han må slå til.

For Fulham vil slippe inn mål. Antakelig mange mål. De slapp inn hele 48 mål i fjor. Det vil overraske oss hvis det tallet går ned når de nå befinner seg en divisjon høyere.

Det som kan tale til klubbens fordel er at manager Parker er fleksibel. Han låser seg hverken i formasjoner eller spillestil, men han er åpen for å endre etter type motstand.

Men om det vil føre til at Fulham plutselig vil beherske å ligge i to busser og kontre mot sterk motstand i Premier League, er vi høyst usikre på. Vi tror Fulham vil henge med lenge, men at skuta går ned i stormene i april og mai.

20. plass – West Bromwich

Vi tror ikke det går noe bedre med den tredje opprykksklubben i år. Hvis ikke klubben styrker seg i løpet av transfervinduet, skal det holde hardt å unngå sisteplassen.

Manager er velkjente Slaven Bilic. Kanskje den kuleste manageren i Premier League. Det går mye i gitar og hippe beanier, men han kan sin fotball også.

West Bromwich har spilt en variant av 4231 i Championship, med ekstremt smale midtbanespillere. Det skaper trygghet sentralt i banen, med det defensive tospannet Livermore og Sawyers nær midtstopperne.

Men det åpner seg rom bak de fremadstormende backene. Dette kan gode lage i Premier League utnytte bedre enn lagene i Championship. Hvis ikke manager Bilic satser mer på defensive backer i PL. Det er gjerne ikke melodien som Bilic helst nynner på, men han kan overraske.

Det ble mye uavgjort på West Bromwich i 2019-2020. Hele 17 ganger ble det poengdeling. Vi tror mange av disse kampene ender med tap i 2020-2021.

Vi tror at Albions også vil slite med å score mål. Framme har 31-åringene Charlie Austin og Hal Robson-Kanu scoret 20 mål på deling i fjor. Det er ikke nok for å sikre plassen i Premier League.

22-åringen Grady Diangana stod for 8 mål i fjor. Nå er han kjøpt av Albions, og han vil kunne bidra i enkeltkamper.

Det mest spennende kortet på laget er brasilianeren Matheus Pereira. Han spiller i rommet bak spissen, og stod for 8 mål og hele 16 assister i fjor. Det kan bli tøft for Pereira å kopiere de tallene i divisjonen over, både med tanke på antall kamper, motstand og erfaring. Så tøft at West Bromwich trolig rykker ned.

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket