fbpx
arsenal tottenham
Foto: Silvi Photo / Shutterstock.com

Tabelltips: Ett av disse lagene ender utenfor topp 5

I dag presenterer vi lagene som vi tror ender fra 8. til 6. plass i årets Premier League. Vi kommer til å introdusere et analyseverktøy for å skille lagene fra hverandre.

Før vi forteller om disse, la oss kort se på hvordan vi har rangert lagene i ligaen så langt.

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9. Everton
10. Crystal Palace
11. Burnley
12. Southampton
13. Aston Villa
14. Leeds
15. Newcastle
16. Sheffield United
17. Brighton
18. West Ham
19. Fulham
20. West Bromwich


Når vi nå skal rangere de siste åtte lagene, så innfører vi et nytt verktøy.

Vi har vurdert de åtte øverste lagene gjennom en modell. Vi har studert lagene ut fra 13 kriterier.

 • Keeper
 • Forsvar
 • Midtbane
 • Angrep
 • Førsteellever
 • Dybde
 • Manager
 • Dødballer
 • Etablert angrepsspill
 • Etablert forsvarsspill
 • Overgangsspill angrep til forsvar
 • Overgangsspill forsvar til angrep
 • X

10 er øverste karakter i hver kategori.


De fire første kriteriene er ulike lagdeler. Vurderinga er vektet. Førstevalgene veier mer enn andrevalgene. Det varierer hvor mye de antatte førstevalgene blir vektlagt. Noen posisjoner har mer rotasjon enn andre.

Førsteellever er rett og slett en vurdering av toppnivået til en klubb.

Dybde i stallen er også viktig, da skader, slitasje og form alltid er essensielle faktorer.

En manager kan være avgjørende for hvordan det går med en klubb. Vi har både vurdert manageren isolert sett, men også sett på kombinasjonen av manager, spillergruppe og klubbfilosofi.

Deretter kikker vi på de fem ulike spillfasene, før vi avslutter med en kategori vi har valgt å kalle X. Denne kategorien er en slags sekkepost, der man kan vurdere ulike forhold i en klubb. Økonomi, alder på spillergruppa, klubbkultur osv.

8. plass – Wolverhampton

Keeper – 7
Hverken Rui Patricio eller andrekeeper John Ruddy er topp klasse, hverken som første- eller andrekeeper.

Forsvar – 7
Boly, Saiss og Coady i midtforsvaret er stabile, de gjør sjelden store blemmer, og særlig Boly hadde en virkelig god sesong i fjor. På vingbackene er det mer usikkert. Doherty er solgt og Otto er langtidsskadd. Det virker noe tynt. Men agent Mendes har nok et ess i ermet.

moutinho wolverhampton
sbonsi / Shutterstock.com

Midtbane – 7
Moutinho begynner å synge på siste verset. Dendoncker er hardtarbeidende, men noe begrenset. Neves er stort sett klasse, men har også variert noe. Bak disse tre er det tynt, men både Saiss og Gibbs-White kan bidra.

Angrep – 8
Ulvenes beste lagdel, med en briljant Jimenez i spissen. Jota og Neto er også gode, mens Campana er hakket under. Men klubben har også den uberegnelige jokeren Adama Traore i bakhånd. Han tok solide steg i fjor, og fortsetter han utviklinga i år, kan han bli livsfarlig. Farta og krafta står ikke tilbake for noen i ligaen. Men det er særlig samspillet og den defensive siden av spillet han må forbedre. Noterte seg for ni assister i fjor, vi tror det bor mer i ham.

Førsteellever – 7,5
Laget blir svakere jo lenger bak man beveger seg.

Dybde – 6
Det er som sagt noe tynt i troppene i Wolverhampton. Lagets 3-4-3-formasjon kan jo endres med skader og slitasje, men det spørs hvor gode erstatterne er, uansett formasjon. De var svært heldige i fjor. Da var de det minst skadeplagede laget i Premier League. Det kan ha noe med den lite gjennombruddsvillige spillestilen å gjøre, men flaks har også noe å si. De trenger det i år igjen hvis det skal bli europacupspill.

Manager – 8,5
Vi har sansen for Nuno Espirito Santo. Ikke bare på grunn av navnet. Men vi liker også spillestilen og væremåten hans. Han har utviklet de oransje mye i den tida han har vært i klubben. Han har riktignok fått god drahjelp av agent Jorge Mendes med spillerlogistikken. Men Santo fremstår rolig og vennskapelig med spillerne. Han står også rak i storm, og særlig har han opptrådt forbilledlig etter tap og dommerfeil imot.

Dødballer – 8
De har en del dødballsspesialister i laget. Det scores mange mål, og de slipper ikke inn mange. Dødballer kan ofte tippe jevne oppgjør i ønsket retning, her har Wolves hatt en fordel. Det kan vedvare en sesong til.

Etablert angrep – 6
De scorer forbausende få mål i åpent spill. Kun 29 i fjor. Man skulle jo tro at såpas ballskikkelige spillere som Moutinho og Neves skulle komponere flere mål i etablert angrep, men laget har faktisk fremstått giftigere på overganger og dødballer.

Etablert forsvar – 7
De forsvarer seg som et lag, det er få spillere med primadonnanykker. Vingbackene sørger for at laget transformeres fra en treer til en bakre femmer når forsvarsspill etableres. De ligger fornuftig i posisjonene sine, men det er likevel noe mangel i kvalitet.

Overgangspill fra angrep til forsvar – 7,5
Som sagt så spiller vingbackene en avgjørende rolle her. Det samme gjør ofte Dendoncker sentralt for å uskadeliggjøre overganger. Det lykkes de ofte med.

Overgangsspill fra forsvar til angrep – 7,5
Det går fort når Jimenez, Jota og Traore setter fart. Men både Jota og Traore kan være noe upresise, og midtbanen følger sjelden etter. Overgangene kan derfor mangle noe ettertrykk til tider.

X – 6,5
Det er lite oppmerksomhet rundt klubben. Økonomien er stabil, men forholdet til den portugisiske agenten Jorge Mendes er et spørsmålstegn. Hvor mye makt har egentlig Mendes? Ungdomsarbeidet i klubben virker noe fattig, de har få spillere på vei opp på Molineux.

Totalt 93,5 poeng


7. plass – Leicester

vardy leicester
mooinblack / Shutterstock.com

Keeper – 7
Kasper Schmeichel er en habil keeper, men heller ikke mer. Han har gode reflekser, men sliter med rekkevidden på strek og i feltarbeidet. Andrekeeper Danny Ward har heller ikke klassen til de fleste andre andrekeepere øverst i Premier League.

Forsvar – 7,5
Midtstopperduoen Evans og Soyuncu var knallgode gjennom store deler av fjorårssesongen, og grunnspillet deres er så solid at det har lite med form å gjøre. Det er noe tynt bak disse fire beste, men både Fuchs, Justin, Amartey og rutinerte Morgan kan steppe inn ved behov. Men kvalitetsfallet er betydelig. På backplassene har Leicester solgt Chilwell. Det er et stort tap.

Midtbane – 8
I Youri Tielemans og Wilfred Ndidi har Leicester en meget spennende duo på sentral midtbane. Tielemans som den skapende kraften, Ndidi som den ødeleggende. I tillegg er Barnes, Albrighton og Maddison en trio som virkelig kan produsere i årene som kommer. Demarai Gray leverte under pari i fjor, men det kan endre seg. Choudhury kan erstatte Ndidi i enkeltkamper på den defensive midtbanen. Midtbanen til Leicester er ung og spennende, og godt besatt.

Angrep – 7,5
Jamie Vardy er selve bærebjelken i Leicester. Han vant gullstøvelen i fjor. Han er oppe og snuser på denne tittelen år etter år. Han har fortsatt klart å beholde farta si, og det utnyttet Leicesters mange kreative krefter i forrige sesong. Blant annet Ayoze Perez. Holder han seg skadefri, kan vi nesten garantere enda en sesong med over 20 mål. Bak ham er det ikke så lyst. Iheanacho får liksom ingen flyt. Utenom ham er det to yngre spillere som foreløpig ikke har blomstret ennå.

Førsteellever – 7,5
De 11 beste til Leicester er gode. Veldrillet og sterkt midtstopperpar, meget god høyreback, spennende og balansert midtbane. På topp er Vardy en garantist for scoringer. I alle fall sett under en hel sesong. Det kan gå litt i bølgedaler med ham. På keeperplass er laget dog noe svakere enn konkurrentene, og selv om midtbanen er spennende, er den relativt ung.

Dybde – 6
Både på keeperplass, midtstopperplass og ikke minst på spissplass er det noe tynt i rekkene. Da backene, Maddison og Soyuncu mistet mange kamper i vår, så raste Leicester på tabellen.

Manager – 7,5
Brendan Rodgers begynner å få en del erfaring nå. Det vil hjelpe ham. Han fremstod ganske uferdig og til dels usikker i sin tid i Liverpool. Særlig på man-management, men også delvis i strategi og filosofi. På den annen side så har han lenge vært ganske innovativ og en av de mest spennende britiske managerne.

Dødballer – 6,5
Mer enn hvert tredje mål de slapp inn i fjor var på dødball. Framover scorte de 7 på dødballer, 12 inkludert straffer. Det er hyggelige tall, men heller ikke mer. Alt i alt et middels dødballag. Laget kan straffes på dette området.

Etablert angrep – 7
Laget har utvikla denne delen av spillet. Tidligere var mye av suksessen til revene basert på kontringer og overgangsspill. Men nå har de også blitt relativt gode i etablert angrepsspill. Det skyldes at de har ballen mer enn tidligere. På midten har de skikkelige gode ballspillere. Tielemans og Maddison for eksempel er svært dyktige med ball. Backene er også flinke til å bidra offensivt, noe som gir hele laget mer tyngde og flere spillpunkter i etablert angrep.

Etablert forsvar – 8
Ndidi minner veldig om Kanté i maskinrommet, og midtstopperparet har utvikla et gjennomsolid samarbeid i midtforsvaret. Ellers ligger etablert forsvarsspill fortsatt i genene til Leicester. De kan dette. Bra på sideforskyvning og temmelig gode på valg.

Overgangsspill angrep til forsvar – 7,5
Leicester har enkeltspillere som kan jukse litt i fasen der laget mister ballen inne på motstanderens halvdel. De setter presset for sent, eller lar være å løpe hjem umiddelbart. Men Ndidi og midtstopperne rydder ofte opp.

Overgangsspill forsvar til angrep – 8,5
Kontring er Leicester. Mye av spillet legger opp til raske overganger med Vardy i en sentral rolle. De har spillere på midtbanen som er treffsikre i pasningene sine. Kun Liverpool scorte flere mål på kontring enn Leicester i fjor. Leicester sine 9 var to bak Liverpool sine 11.

X – 7
Laget utvikler seg gradvis. De behersker nå flere faser av spillet. Selv om økonomien er god, så er det et stykke opp til de virkelig toppklubbene. Fjorårssesongen ble avsluttet svakt, skader må ta sin store del av skylda. Men det blir kamper i Europa i år, det kan tære på. Dybden er ikke all verden.

Totalt 96 poeng


6. plass – Arsenal

arteta arsenal
MDI / Shutterstock.com

Keeper – 8
Arsenal har en god sisteskanse i Berndt Leno. Han er rask, har god rekkevidde og lav tabbekvote (selv om få tabbene han har ofte er store). Andrekeeper Damian Martinez viste mot slutten av forrige sesong at The Gunners også har en relativt god andrekeeper. Faktisk så god at Arteta virker noe usikker på hvem han skal bruke som førstevalg.

Forsvar – 7,5
Arsenal har ikke fått helt taket på dette med midtstoppere siden Tony Adams, Sol Campbell og co herjet i Premier League. Før kjøpet av Gabriel Magalhaes hadde de en svært variabel David Luiz som ledestjerne i midtforsvaret. Ved hans side kunne Arteta velge mellom Holding, Chambers eller Mustafi, som faktisk avsluttet 2019-20 meget bra. De har også Sokratis, som har slitt med tempoet i Premier League. Vi tror midtstopperne til Arsenal vil klare seg fint i kamper de ligger dypt. Da ser det noe lysere ut på backplassene. Bellerin, Soares, Kolasinac og Tierney er både god kvalitet og kvantitet. Nå har Arteta sverget til 3-4-3-formasjon i mange kamper, og da endres bildet noe.

Midtbane – 7
Her har Arsenal en ubalanse i stallen. De har mange alternativer på defensiv midtbaneplass. Torreira, Guendouzi, Elneny og Xhaka kan alle spille DM. Men det er mer sparsomt på offensiv midtbane. Ungguttene Willock, Saka og Maitland-Niles kommer alle til å få kamper i år, men de vil variere i prestasjonene. Så setter vi et stort utropstegn og to feite spørsmålstegn ved Arsenals høyest lønnede spiller, Mesut Özil. Vil han noen gang finne sin plass i Arteta sitt Arsenal? Laget er dårligere uten Özil i form. Men laget er bedre uten Özil i dårlig form. Det er også usikkert om Dani Ceballos lånes et år til.

Angrep – 9
Arsenals klart beste lagdel. Spillere som Willian, Lacacette, Aubameyang, Martinelli, Pepe og Nketiah er fryktinngytende. Det er en blanding av gammelt og ungt som kan slå meget positivt ut. Men også dette angrepet må få hjelp og servering bakfra. Vi er usikre på om midtbanen til Arsenal er gode nok til det.

Førsteellever – 8
Det er noen mangler på midtbane og i midtforsvar, men ellers ser det veldig bra ut foran måla.

Dybde – 7
Som sagt sagt så er kvaliteten i forsvar og dybden på midtbane noe tynn. Mot Liverpool i vår spilte Saka og Soares på hver sin side av Torreira og Xhaka. Det var seigt og lite kreativt (selv om Arsenal griset inn en 2-1-seier).

Manager – 8
Mikel Arteta har vært assisterende manager under Pep Guardiola i en årrekke. Han satte sitt preg på Arsenal umiddelbart. Det er det ikke alle managere som klarer (eller ønsker). Han er 38 år og har nok fortsatt en vei å gå, men læringskurven har virket bratt til nå. Virker fornuftig og i balanse på pressekonferanser. Han observerer det samme som fansen, og forteller klokelig om det han ser.

Dødballer – 6,5
De scorte ganske mål på cornere Arsenal, men de forsvarte seg også urdårlig på dødballer mot. Godt over 45% av baklengsmålene kom på cornere og frispark. Her har Arteta noe å jobbe med.

Etablert angrep – 7,5
Det er mange år siden Arsenal imponerte en hel fotballverden med raske kombinasjoner og progressivt pasningsspill mot etablerte forsvar. Nå går det tregere og samhandlinga er dårligere. Men angrepsspillerne er flinke til å kombinere seg imellom.

Etablert forsvar – 7,5
Det gjøres en del småtabber i Arsenal, og det er ofte rom på hver side av de ytterste stopperne. Men de hevet seg mot slutten av sesongen i denne fasen av spillet, så kanskje Arteta begynner å få skikk på det. I Community Shield var de virkelig imponerende i denne fasen av spillet.

Overgangsspill angrep til forsvar – 7,5
Arbeidsmoralen har vært bedre under Arteta enn Emery. Mister man ballen, så jobber man som oftest hjem. Med det oppstår ofte rom når vingbackene går høyt, og midtstopperne virker ikke gode nok til å kompensere eller redde situasjoner. Kan nykjøpte Magalhaes være løsninga?

Overgangsspill forsvar til angrep – 6
Arsenal har en del fart i Aubameyang, Martinelli og Pepe. Men laget har ikke behersket denne delen av spillet så godt de siste årene likevel. Kun 2 mål på kontringer i hele 2019-2020, det er 9 bak Liverpool det. Dette er enda en del av spillet som Arsenal må bli merkbart bedre på for å avansere på tabellen.

X – 7,5
De har en litt spesiell alderssammensetning i laget nå. Mange unge, mange eldre. De savner rett og slett nok spillere i den gyldne alder. Det pleier å trekke ned. De avsluttet sesongen bra, med seier over Chelsea i FA-cupen. De vant også Community Shield. Det kan virke positivt. Ellers er det spennende å se om Arteta klarer å få spillere som Özil, Guendouzi og delvis Luiz på rett kjøl.

Totalt 97 poeng

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

2 Responses

Legg inn en kommentar

Shopping Basket