fbpx
premier league fotball bane
Det er ikke hvert år at Premier League starter opp på høsten. En komprimert sesong er heller ikke hverdagskost. Men nå er det bare noen dager igjen, og tabelltips blir det uansett.

Det er ikke lett å tippe tabellen i år. Det er flere usikre variabler enn tidligere.

Transfervinduet er åpent til 5. oktober. Ferien har vært kort, for noen lag ekstra kort. Det knytter seg også noe usikkerhet til landslagsspill.

Men å forutse hvilke plasseringer de ulike klubbene får er likevel ingen umulig oppgave. Det er mange momenter som er kjente. Spillestiler, kjernetropper, balanse i stallen, spilleoppsett og managere er åpen informasjon som kan hjelpe oss alle.

Vi presenterer de ulike lagene og plasseringene fra mandag 7. september fram til den 12. september.

I dag tar vi for oss lagene som vi tror havner på plassene 9-15 i to separate artikler. Tirsdag studerer vi nedrykksstriden.

Så hever vi lista når vi fra onsdag går i gang med topp 8. Vi introduserer da et analyseverktøy som kan hjelpe oss.

Lagene og tabellplassering blir presentert fortløpende fram til lørdag. Da avslører vi hvilket lag vi tror vinner serien 2020-2021.

Heng med.

11. plass – Burnley

Vi vet hva vi får av Sean Dyche og Burnley. Et kollektiv som jobber knallhardt for å blokkere skudd, takle, bryte og generelt plage motstander inntil det kjedsommelige og brutale. Klubben har vært mer opptatt av å ødelegge enn å skape, og med tanke på ressursene klubben råder over, er det en fornuftig filosofi.

burnley turf moor
jgolby / Shutterstock.com

Laget er godt besatt. De har få spilletyper som ikke passer inn i filosofien. De har en god målvakt i Nick Pope, og forsvaret er stødig. På midten har de galeislaver som løper i 90 minutter. Framme har de spillere som laget kan slå høye baller på. Det er route one som gjelder for Burnley.

De to-tre som kan tilby litt av det engelskmennene kaller flair, særlig Dwight McNeil, Matej Vydra og Jay Rodriguez, kan krydre det enkle grunnspillet i enkeltkamper.

Laget endte på en imponerende 10. plass i fjor. Vi tror soliditeten fortsetter i årets sesong.

12. plass – Southampton

For en snuoperasjon klubben presterte i fjor. Fra å ligge i nedrykkssonen og tape 0-9 mot Leicester på hjemmebane i oktober, til å klatre helt opp til 11. plass til slutt. Det var beundringsverdig. Særlig av styret som valgte å beholde manager Hasenhüttl da det så som mørkest ut.

De ble belønnet for motet da flyten snudde, da Danny Ings fant fram kuleramma og forsvaret ikke lenger lakk som en sil.

Vi tror medgangen fortsetter i årets sesong for laget fra sørkysten. Det er imponerende, særlig med tanke på alle spillerne de har mista i de siste sesongene. Lovren, Lallana, Wanyama, Fonte, Schneiderlein, Clyne, Shaw, Chambers, Cork, Rodriguez, Target, Tadic, og ikke minst Sadio Mané og Virgil van Dijk. Det er en ganske god førsteellever altså. Men klubben har rekruttert fornuftig og har vært gode på spillerutvikling.

Hasenhüttl er en manager av den tyske skolen, selv om han er fra Østerrike. Det var utviklinga til RB Leipzig som gjorde at en hel fotballverden fikk øynene opp for manageren, og Southampton huket tak i ham. Som de fleste managerne av den tyske skolen så handler mye om intensitet og høyt press. De var faktisk det laget som presset høyest i fjorårets Premier League-sesong.

Laget stiller ofte i en offensiv 4222-formasjon, og laget forsøker å finne rom på kantene. Det kan synes som om laget er bedre besatt med offensive enn defensive spillere, selv om vi har sans for ankeret Oriol Romeu. Vi er betraktelig mer usikre på om midtstopperne er gode nok. Det kan fort bli mange målrike kamper for Southampton.

I år har de mista enda en viktig spiller i danske Pierre-Emile Höjbjerg, men vi tror at tapet blir kompensert av en god sesong av Boufal og Djenepo, to spillere som til nå har underprestert i Southampton. Og hvem vet, kanskje Shane Long også begynner å score mål igjen.

13. plass – Aston Villa

Det var såvidt laget holdt seg i 2019-20. Men en sluttspurt etter lockdown reddet klubben fra Birmingham. Vi tror Aston Villa forbedrer seg i år.

Det var stor optimisme foran fjorårssesongen. De hadde knepet den siste opprykksplassen etter en forrykende avslutning på 2018-19-sesongen. Lommeboka var vidåpen sommeren 2019. Hele 12 nye spillere kom inn portene på Villa Park.

tyrone mings aston villa
MDI/Shutterstock.com

Men som så mange klubber før dem har erfart, det tar ofte tid å sette sammen et lag med så mange nye spillere. Manager Dean Smith hadde to solide kort i Jack Grealish og den sterkt undervurderte Tyrone Mings, men ellers var det få spillere som klarte å heve seg.

Nå har stallen fått satt seg mer. Samspill og samkjøring av kulturer og spillere ble faktisk bedre allerede i vår, og vi tror at blant annet angrepsspilleren Wesley vil bli mer toneangivende i år. Det bør være mer enn fem seriemål i ham.

14. plass – Leeds

Dette er et litt feigt tips.

Klubben har ikke vært i Premier League siden den legendariske 2004-sesongen. De har spillere med liten erfaring fra toppserien. Det offensive spillet til manager Bielsa kan derfor fort vise seg å bli naivt.

Marcelo Bielsa
Marcelo Bielsa – El Loco – har satt Leeds i brann. Foto: Martin P. Szymczak

Men så er det noe med denne klubben likevel. De har nå en tryggere økonomisk forankring enn før. De har en klok, erfaren og oppfinnsom manager. De har et momentum fra siste halvdel av sesongen i Championship. Det er mye buzz om klubben. Byen syder. Elland Road kan fremdeles skaffe laget ekstra poeng, forutsatt at stadionene åpner for publikum igjen i løpet av høsten.

I tillegg har de hentet et par solide tilskudd de siste ukene i Helder Costa og Rodrigo Moreno.

Med andre ord, dette kan virkelig gå begge veier. Det kan ende med poeng på Anfield i første serierunde og real flyt i løpet av høsten. Men det kan også ende i fiasko. Det kan vise seg at entusiasme, manager og en akkumulert selvtillit fra Championship på langt nær er nok. Det blir også spennende å se om nyervervelsene blir en suksess.

15. plass – Newcastle

Steve Bruce fikk for lite positiv omtale i forrige sesong. Det var ikke mange lovord den tidligere storspilleren for Manchester United fikk for Newcastle sin 13. plass. Men det burde han fått.

Klubben fra Tyneside har vært eid av Mike Ashley siden 2007. Han har stadig øket sin eierandel, men engasjementet hans i klubben har ikke øket i takt med eienandelen. Han har lenge signalisert at han ikke ønsker å investere mer i klubben, han ønsker salg.

Dette fraværet av positivt eierskap har irritert geordiene. For å si det forsiktig.

Ashley har lenge vært den mest forhatte eieren i Premier League. Hatet har vært så intenst at mange i Newcastle til og med har ønsket et saudi-arabisk eierskap velkommen. Så langt har det gått. Så dypt stikker mistilliten.

Det toppet seg da manager Rafael Benitez offentlig kritiserte eieren, og reiste til Kina.

Men Steve Bruce har faktisk klart å lede laget i stormen. Ashley har åpnet lommeboka litt også. Ikke på vid gap, men likevel kan det virke som at han forstår at noen spillerkjøp kan gjøre et salg lettere.

Almiron, Joelinton og Maximin har riktignok ikke revolusjonert Premier League. Men de har i det minste vist noen ambisjoner, og Maximin har også flere spennende kvaliteter.

Det startet dystert i fjor. Newcastle scoret kun 20 mål på de første 21 kampene, og det var seigt og baktungt. Men laget utvikla seg i løpet av sesongen, særlig etter at Bruce endret fra 451 til 442-formasjon.

Vi tror likevel at fremgangen ikke fortsetter i år. Men at de når 40 poeng før 17. mai, det føles vi oss sikre på.

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket