fbpx
trent arnold
Foto: Jose Breton- Pics Action / Shutterstock.com
Vi ønsker i denne artikkelserien å gjøre oss ferdig med Premier League 2019-2020. Vi ønsker å fremheve både enkeltspillere, lag og andre mer kuriøse innslag.

Vi har allerede kåret Årets lag og Årets spiller. Nå står andre klar til å få ros eller ris.

Årets unge spiller – Trent Alexander-Arnold

Mason Mount var god for Chelsea, men for ustabil. Mason Greenwood viste blendende avslutningsteknikk. Phil Foden har vist enormt potensiale, men har spilt for lite. Det samme kan en si om Christian Pulisic.

På Premier Leagues offisielle shortlist i denne kategorien er kandidater som Anthony Martial, Dean Henderson, Jack Grealish og Marcus Rashford også nevnt, men de faller utenfor hovedkriteriet for denne kåringa. Spillere må nemlig være født i 1998 eller senere.

Tenåringene Saka og Martinelli i Arsenal har også fått vist sitt potensiale, det samme kan sies om Billy Graham i Chelsea.

Men det er likevel ingen som kan måle seg med Trent Alexander Arnold i 2019-2020.

Han er fast på en overlegen seriemester. Ikke bare fast, han er også svært sentral i angrepsspillet. Den unge scouseren har i tillegg til et variert pasningsrepertoar utvikla sin frisparkfot i år.

Med 38 registrerte seriekamper, 13 assister og 4 mål er Trent Alexander Arnold en selvsagt vinner av denne kåringa.

Årets signering – Bruno Fernandes

Det er lenge siden vi har sett en signering som har hatt en liknende effekt på et fotballag. Manchester United var uforløste høsten 2019. De spilte god overgangsfotball, men de gangene de måtte spille etablert angrepsspill, så var det ofte noe som mangla. Det buttet imot. Var det angrepsmønstrene? Spillermaterialet?

Det var sikkert en kombinasjon. Men noe skjedde med kjøpet av Bruno Fernandes. Plutselig begynte det å klikke mer for djevlene i rødt. Plutselig fant laget åpningene. Plutselig åpnet dører seg.

fernandes
Vlad1988 / Shutterstock.com

Bruno Fernandes var ofte nøkkelen. Manchester United var riktigno heldige med pandemipausen. De fikk tilbake skadde spillere. Men vi må uansett ikke undervurdere den effekten Fernandes hadde på laget.

8 mål og 7 assister på 14 Premier League-kamper er simpelthen spinnville tall, uansett om 4 av målene var på straffe. I tillegg kunne man jo bare se hvor mye bedre Manchester United spilte med Fernandes på banen. Forvandlingen var umiddelbar. Forvandlingen var stor.

Årets skuffelse – Joelinton

Det var en del kandidater i denne kategorien.

Nicolas Pepe ble signert for 72 millioner pund fra Lille sommeren 2019. Det har gitt dårligere valuta enn hva gunners-fansen håpet på. Men Premier League kan oppleves vanskelig, og 5 mål og 6 assister er ikke bekmørkt. Vi har sett verre debutsesonger.

West Ham fortsetter å skuffe. Potensialet i klubben bør være høyere. Men hvis man signerer David Moyes midtveis i sesongen, så vet man at man har underprestert. De beholdt plassen. Men bare såvidt.

Kepa. Hva skal man si? Den dyreste keeperen i verden har den dårligste statsen i Premier League. Han har underprestert så mye at Lampard etter hvert satte sin lit til reservekeeper Willy Caballero.

Moise Kean var innkjøpt fra Juventus for store penger. Det skulle borge for en viss kvalitet. Men italieneren scoret kun en gang, og har sett skrøpelig ut hele sesongen.

Og hvor er det blitt av John Stones? Kjøpt for 600 millioner kroner, men har ikke fått tillit av Pep. Han har heller ingen grunn til å klage på det.

Prisen som Årets skuffelse går likevel til spissen som Newcastle brukte 40 millioner pund på.

Han står oppført med to mål på 38 kamper for skjærene. Selv om noe kompenseres av god arbeidsmoral og relativt godt link up spill, så har kjøpet av Joelinton likevel vært en solid skuffelse for geordiene i nordøstre England. Kjøpet sprengte tross alt alle rekorder i Newcastles klubbhistorie.

Årets manager – Jurgen Klopp

På litt over fire år har tyskeren ledet Liverpool tilbake til toppen av europeisk fotball. Fjorårets monstersesong i ligaen ble kronet med seier i Champions League, og i år fortsatte klatringa opp Mount Everest.

De røde ble mestre i Premier League sju runder før slutt. De vant ligaen med 18 poeng. De havna til slutt på 99 poeng. Begge deler er sjelden vare. Klopp skal ha mye ære for denne triumferden.

Da skulle en jo tro at prisen som Årets manager var like overlegen. Men det kan vi faktisk ikke si. Både Nuno Espirito Santo i Wolverhampton og ikke minst Chris Wilder i Sheffield United fortjener en stor bukett med blomster.

Santo er mer tradisjonell, men har likevel skapt solid framgang for ulvene.

Wilder derimot har vært innovativ i sin jakt på europacupspill, og det holdt nesten helt inn. Dessverre så var ikke laget til å kjenne igjen etter tre måneder uten fotball, og de avsluttet sesongen for svakt. Men Wilder har satt sitt preg på den taktiske utviklinga av spillet. Det må mer enn anerkjennes, det må bejubles.

Årets overraskelse – Jose Mourinho til Tottenham

mourinho
Baranov E / Shutterstock.com

Det stod mellom fire kandidater her. Sheffield Uniteds europacupjakt, renessansen til Matic i Manchester United, stopperkometen Soyuncu i Leicester og ansettelsen av Jose Mourinho som manager i Tottenham.

Den er den siste kandidaten som virkelig slo pusten ut av mange.

Jose Mourinho hadde surnet i Chelsea. Jose Mourinho hadde surnet i Manchester United. Han så ut som en punktert fotball på slutten av sin tid på Old Trafford.

Tottenham på sin side så også ut som punktert fotball da Pochettino forlot London-klubben i november 2019. Han hadde trent spillerne knallhardt i nesten fem år, og hele klubben manglet surstoff da sesongen 2019-2020 ble sparket i gang.

Interne stridigheter blant spillerne, flere av dem så tilsynelatende utbrente ut, flere av spillerne var også frustrert over det relativt lave lønnsnivået i klubben. Et tyngende tap i CL-finalen noen måneder tidligere hadde heller ikke skapt et springbrett som det burde ha gjort.

Tapet hadde heller lammet klubben. Som om klubben hadde nådd sitt maksnivå med den spillergruppa de hadde. I tillegg hadde den nye stadion ikke bare bragt optimisme til klubben, prisen hadde også blitt så høy at mange nesten begynte å savne gamle White Hart Lane.

Hva gjør en klubb som er desperate etter å skape en gjenfødelse, en viril reinkarnasjon av boblende entusiasme?

Jo, de ansetter Jose Mourinho.

En mutt, seig, dyr og taktisk forbigått Mourinho. Det er hva klubben trenger, tenkte Levy. Valget ble som ventet ikke mottatt av glede blant Tottenham-fansen.

Årets utvikling – Southampton

Det er 25. oktober. Flere måneder før covid19 og George Floyd endret verden. I en av Englands sørlige byer spiller Southampton mot Leicester. På hjemmebane. De taper 0-9.

En svak sesongstart nådde sitt klimaks. Å tape med ni mål er uhørt. Å tape med ni mål på hjemmebane er mer enn uhørt. Å tape med ni mål på hjemmebane mot Leicester er uhyrlig. Southampton så usle ut.

Det lukter nedrykk på St Mary´s. Hva gjør eierne? De er ganske radikale, for vanligvis så sparkes managere etter lange tapsrekker. Men Hasenhuttl sparkes ikke. Han blir.

Denne kontinuiteten skal vise seg å bli gull verdt i månedene som følger. Sakte men sikkert snur det. Ings finner scoringsformen, og i januar så slår Southampton Leicester borte.

Årets mål – Son Heung-min

Det har blitt scoret noen skikkelige rackarökare i årets sesong. Fabinhos kanon mot City og de Bruyne sin halvvolley mot Newcastle stikker seg ut. Også Trent Alexander-Arnold fortjener skryt for sine frisparkmål.

Djenepo sin soloprestasjon som sikra Southampton seier over Sheffield United er vakker. Vektoverføring, ballkontroll og akselerasjon på et meget høyt nivå.

Vydra scorer også et vakkert fotballmål i Burnleys 2-1-seier over Southampton. Det samme kan sies om Jordan Ayew scoring mot West Ham. Den var også svært dramatisk. En prestasjon for historiebøkene på Selhurst Park.

Son sitt raid mot Burnley topper likevel kåringa.

Han starter fra egen 16-meter og bare løper forbi alt og alle og avslutter sikkert ned i høyre hjørnet etter seksti meter sprint. Med ni Burnley-spillere halsende etter seg.

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket